• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Очаква се завишен интерес към разселването на заек

Очаква се завишен интерес към разселването на заек

/КРОСС/ С призив към ловните сдружения и дружините да обърнат сериозно внимание на разселването на дивеч през тази година, включително и заради очакванията за дълготраен спад в популацията на дивата свиня, приключи годишната среща на председателите, ръководителите и ловните специалисти от системата на НЛРС-СЛРБ, която се проведе в Пловдив.

„Знам, че ви е трудно. Знам, че всичко това е свързано с необходимост от хора, от средства, от набавяне на фураж, с наличието на волиери, материална база и пр., но тази работа няма кой друг да я свърши. За това сме ръководители, за това сме се главили и сме се ангажирали пред ловците", заяви председателят на съюза Васил Василев.

Той апелира за разселване на птици в по-ранна възраст, не само защото е по-ефективно отглеждането им в производствените стопанства, но и защото, ако бъдат подходящо доотгледани във волиери на сдруженията, те имат много по-голям шанс от възрастните екземпляри да се адаптират в дива среда. „Не изключвам и разселването на фермерно произведени зайци като алтернатива", добави Василев.„Африканската чума отвори очите на ловците, че ловът в България не е само на дива свиня. От разселването на фермерни зайци полза има. Така беше и с фазана и с яребицата преди 9 години в Шуменско. При нас нямаше къде да видиш жив фазан и да го покажеш на децата. След пет години активно разселване обаче фазани вече се разхождат и по пътищата. Моят съвет към колегите е - правете волиери! Освен това определете кои са най-подходящите местообитания за различните видове дивеч на територията на всяка дружина. А тези, които не вярват, че заекът се увеличава с разселване, да заповядат в Шумен и да видят", заяви Стоянов.
Управителят на „Сокол-БЛРС" инж. Борислав Бечев увери, че в стопанствата на фирмата разполагат с модерна и завършена технология за производство на зайци. Бечев цитира думите на ловен специалист, че дивата свиня е ликвидирала активното ловно стопанство в последните десет години поради свръхпопулацията си, но кризата с АЧС вероятно ще доведе до възраждане на разселването. „През миналата година сме произвели 500 зайци, а за тази нагласата е, че ще отглеждаме много повече. От вас зависи дали ще увеличим скоростта", обяви Бечев.

По данни от фирмата, за тази година има по-голям интерес към разселване на фазани, но и отчетлив спад на заявките за тракийски кеклици, а производството на яребици най-вероятно ще запази миналогодишните си стойности.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.