• 30 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2877
  •  CHF / BGN 2.0006
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Емилия Масларова, БСП: Моментната картина на България показва едни от най-високите стойности на смъртност в ЕС

Емилия Масларова, БСП: Моментната картина на България показва едни от най-високите стойности на смъртност в ЕС

/КРОСС/ Моментната картина на България показва едни от най-високите стойности в ЕС, водещи са сърдечно-съдовите и злокачествените заболявания. Това каза председателя на Съвета по социална политика към НС на БСП проф. Емилия Масларова по време на инициираната от Обединението на жените социалистки от БСП - София кръгла маса на тема „Ролята на жените за преодоляване на демографската криза и диспропорциите в изоставащите северозападни райони", която се проведе в Монтана. Според Масларова ситуацията с коефициента на раждаемост е динамична, в някои случаи се доближава до европейските стойности и понякога спада. „Това е една картина, която показва, че България изостава. Ние сме забравили стимулите за работещото, знаещото, социализираното и обществено ангажирано семейство.", каза тя. По думите й младите българи не избират да останат в България, защото смятат, че тук няма перспектива за развитие и виждат големите дисбаланси в доходите и големите социални неравенства.
Според проф. Нено Димов - доцент по „Икономическа и социална география" в Софийски университет, Северозападния район е регион, който изостава в демографско развитие. „През последните няколко години бяха направени планове, стратегии за намаляване на това негативно развитие, но тенденциите в демографската криза се запазват.", обясни още той. Проф, Димов допълни, че след като няма промяна на ситуацията, това означава, че техниките, които се използват, не са ефективни. „Могат да се постигнат добри резултати на база на силни икономически стимули, приоритетно развитие на индустриалния сектор в икономиката, откриване на нови работни места и нова среда за живот за хората в региона.", изтъкна той. Професор Нено Димов отбеляза, че без образование не може да се говори за положителна динамика в демографската ситуация на Северозапада.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.