• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Банки за развитие от Цeнтрална и Източна Европа и Балканите ще си сътрудничат за развитието на инфраструктурата в региона

Банки за развитие от Цeнтрална и Източна Европа и Балканите ще си сътрудничат за развитието на инфраструктурата в региона

/КРОСС/ Министър-председателят Бойко Борисов ще открие форума „Инфраструктура за растеж“, който събира на 17 април в София представители на европейски финансови институции, национални и международни  банки за развитие, водещи политици и финансисти.

Българската банка за развитие инициира  дискусията за по-ефективно използване на  европейските средства, Фонда за стратегически инвестиции (Плана „Юнкер“) и ресурсите на националните банки за развитие месец преди срещата на високо ниво за Западните Балкани на 17 май. 

Ще бъдат обсъдени три основни теми: как да работим с „Плана Юнкер“, за да преодолеем недостатъчните инвестиции, особено в инфраструктурата, как да финансираме свързващата инфраструктура и каква да е ролята на банките за развитие. Ще се търсят нови форми за обединение  на националните, европейските и външните финансови ресурси, за да бъдат осъществени най-важните проекти за свързаност и растеж в региона. 

Правителствата и инвеститорите имат нужда от нови финансови модели, за да осигурят финансирането на национални и свързващи инфраструктурни активи. Включването на ключовите финансови институции за  намиране на това решение ще помогне съществено.

Чрез традиционни и нови механизми за кредитиране  като дългосрочни заеми, гаранции, кредитни улеснения, структурирано финансиране, частни финансови инициативи на капиталовите пазари и др. в региона  може успешно да се реализира стратегията за развитие. По-големият бюджет на Плана Юнкер 2.0  може да гарантира  инвестиции в помощ на мобилизацията на ресурса на европейските национални банки за развитие и ЕИБ.

Темата е особено важна при подготовката на новата европейска Многогодишна финансова рамка 2020-2026 г., която се очаква да бъде представена в рамките на българското председателство.

На фона на бъдещи бюджетни ограничения и ниско ниво на инвестиции в региона, сътрудничеството между фондове, банки и национални бюджети може да мобилизира нужното финансиране за  осъществяване на проектите.

Форумът на ББР „Инфраструктура за растеж“ ще завърши с подписването на  меморандум за сътрудничество между пет национални и една международна  банка  за развитие. Меморандумът остава открит и за присъединяването на други финансови институции.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.