• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8258
  •  GBP / BGN 2.3126
  •  CHF / BGN 2.0456
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 30°C

Земеделските кооператори сигнализираха премиера за риск от спиране на Програма за развитие на селските райони

Земеделските кооператори сигнализираха премиера за риск от спиране на Програма за развитие на селските райони

/КРОСС/Националният съюз на земеделските кооперации в България /НСЗКБ/ изпрати писмо до Министър-председателя Бойко Борисов с информация относно огромния риск пред България Програма за развитие на селските райони 2014-2020 да бъде спряна, поради неправилно прилагане и неправомерни действия от страна на ресорния зам. министър Васил Грудев. Действията на Министерство на земеделието и храните излагат на риск над 130 милиона евро от държавния бюджет, ощетяват правата на фермерите и ще доведат до спиране на цялата Програма за развитие на селските райони 2014-2020. 

Причината е, че субсидиите за агроекология по новата мярка 10 „Агроекология и климат" са намалени с повече от 90%, след тайно изменение на наредбата и без да е уведомена Европейската комисия. Най-засегнатите направления са: Превръщане на обработваемите земи, които са местообитания на Царски орел или Египетски лешояд в постоянно затревени площи, Превръщане на обработваеми земеделски земи в постоянно затревени площи, Затревяване на междуредията на лозята и трайните насаждения, Засяване и отглеждане на есенни зърнено-житни култури в местообитания на зимуващи видове гъски и Прибиране на реколтата след 31 юли в площи с гнезда на ливадния блатар.

За изпълнение на изискванията по отделните направления, земеделските стопани са реализирали допълните разходи, за които трябва да бъдат компенсирани, което става невъзможно поради намалените ставки за подпомагане. Хиляди стопани в България остават сериозно ощетени поради неправомерните действия от страна на МЗХ. Намалението е в противоречие с нормативните изисквания и с Програма за развитие на селските райони 2014-2020.

При липса на реакция от страна на Министерство на земеделието и храните, Националният съюз на земеделските кооперации в България /НСЗКБ/ ще бъде принуден да уведоми Европейската комисия за действията на ресорния зам. министър Васил Грудев и опитите му да промени Програма за развитие на селските райони 2014-2020, в разрез с всички Регламенти и законови процедури, което ще доведе до одит и спиране на Програма за развитие на селските райони 2014-2020 до изясняване на обстоятелствата, се посочва в откритото писмо до министър-председателя Бойко Борисов, вицепремиера по по европейските фондове Томислав Дончев, министъра на финансите Владислав Дончев, министъра на земеделието и храните Десислава Танева и до Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове в НС. 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.