• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Над 17 000 ученици в България се включиха в „Най-големият урок в света“

Над 17 000 ученици в България се включиха в „Най-големият урок в света“

/КРОСС/ Повече от 17 000 ученици от България се присъединиха към над 500 милиона момичета и момчета от всички краища на планетата и в рамките на една седмица (28 Септември - 2 Октомври) научиха „Най-големият урок в света". Това е инициатива на УНИЦЕФ, целяща да популяризира новите 17 глобални Цели за устойчиво развитие, приети от всички държавни и правителствени ръководители в ООН (вкл. България) и целящи да изкоренят крайната бедност, неравенствата и климатичните промени в следващите 15 години. Това е най-амбициозният световен план за развитие, приеман някога!
Идеята е учениците да се запознаят и ангажират с целите, защото те ще са младите хора, които ще бъдат най-активни в следващите години и светът има нужда от тяхната воля за положителна промяна. Възпитаниците на около 215 училища в България дадоха своя принос от свежи идеи и креативни начини на поведение и отговорно действие в защита на най-уязвимите хора и на природата.
В „Най-големият урок" се включиха 26 училища от столицата, 144 от малки, средни и големи градове и 40 от села, както и читалища. В по-големия процент дискусиите, интерактивните презентации и обменът на идеи се случиха в средния курс - ученици от 5 до 8 клас (между 11 и 14 години). Другите две основни групи ученици с активно участие и почти равен обхват са деца както в най-началните класове (7-10 години), така и сред младежите от горните класове (15-18 години).
Самите деца и младежи посочиха като най-големи предизвикателства за съвремието ни недохранването и в същото време - разхищаването на храна; замърсяването на околната среда и унищожаването на растителни и животински видове; липсата на отговорно потребление и на достъп до качествено образование и здравеопазване. Именно в тази насока 17-те Глобални цели се стремят към постижения в 3-те основни измерения на устойчивото развитие - икономическо, социално и екологично равновесие. И по-точно: изкореняване на крайната бедност; справяне с неравенствата и несправедливостта; борба с климатичните промени.
В своята универсалност Глобалните цели за устойчиво развитие са предназначени за всеки човек, но и зависят от всеки човек! Те са приемник на Целите на хилядолетието за развитие, които изтичат в края на тази година (2000-2015). Настоящите млади хора са последното поколение, което има шанса да спаси планетата от климатичните промени - и първото, което би могло реално да премахне глада, дискриминацията, насилието навсякъде по света.
Основни партньори на УНИЦЕФ в инициативата в България бяха Министерство на образованието и науката и Българската мрежа на Глобалния договор на ООН.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.