• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Президентът: България трябва да реализира своя идеал за „чиста и свята република", за да „бъде равна на другите европейски народи"

Президентът: България трябва да реализира своя идеал за „чиста и свята република", за да „бъде равна на другите европейски народи"

/КРОСС/ „България има своя национален идеал за изграждането на „чиста и свята република" и трябва да следва целите и посоката да „бъдем равни на другите европейски народи", зададени от Левски и народните будители." Това заяви президентът Росен Плевнелиев, които откри днес дискусията „Бизнесът - сила за добро", посветена на изпълнението на Глобалните цели за устойчиво развитие на ООН. Събитието е организирано от Българска мрежа на Глобалния договор на ООН, която обединява компании, неправителствени организации и академични институции и има за цел да насърчи българските фирми да разпознаят и поемат нови отговорности за изпълнението на 17-те Глобални цели за устойчиво развитие на ООН до 2030 г.

Държавният глава подчерта, че това, от което се нуждае България е именно дългосрочен план за развитие, който да „стъпи" върху Целите за устойчиво развитие на ООН до 2030 г. „Днес някои политици отново откриват дебат и говорят за приемането на нови доктрини. Пак ли ще предефинираме националния идеал, зададен от Левски? Кой ще посмее да направи това?", попита президентът. Росен Плевнелиев беше категоричен, че българското общество не се нуждае от написването на поредните нови стратегии и даване на обещания за реформи и призова за конкретни резултати по отношение на многократно дадените заявки за подобряване на работата на съдебната система.

„Трябва да стъпим на здрава основа", подчерта още държавният глава и припомни, че след консултации в президентската институция беше приета Национална програма за развитие „България 2020", която се изпълнява и днес. „Изградихме екип за стратегическо планиране, който работи в тясно сътрудничество с тогавашния председател на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, а целите, които си поставихме бяха синхронизирани с тези на ЕС и на другите демократични държави", заяви Росен Плевнелиев. По думите на президента днес България има нов „златен шанс" да синхронизира целите си за развитие и с Целите за устойчиво развитие на ООН до 2030 г.

Президентът припомни също така, че освен приетите Цели за устойчиво развитие на ООН, през 2015 г. в Париж беше постигнато и съгласие за глобално, правно обвързващо споразумение, което да обединява усилията на отделните държави за борба с измененията в климата. „България беше част от тези процеси, присъединихме се към групата от 28 страни, които изработиха глобалните цели за устойчиво развитие, които са общовалидни, и бяха приети с пълно съгласие от всички държави", посочи Росен Плевнелиев. През април т.г. предстои държавният глава да подпише в Ню Йорк и глобалното Споразумение за климата.
Росен Плевнелиев призова институциите и бизнеса за съпричастност и общи действия за увеличаване на инвестициите и отделяните средства за образованието на младите българи. „Какъв по-голям смисъл може да има от това да намалим неравенствата във всяка една от държавите на планетата, между богати и бедни, между образовани и необразовани. Какъв по-голям смисъл може да има от това да подобрим инфраструктурата, да заздравим институциите и да подкрепим върховенството на закона", обърна се президентът към участниците във форума. Държавният глава призова във всяко свое действие българският бизнес да бъде в синхрон с разбирането за корпоративна социална отговорност и за устойчиво развитие на планетата.
По време на срещата представителите на Българска мрежа на Глобалния договор на ООН връчиха на държавния глава своя Стратегически план за изпълнение на Целите за устойчиво развитие до 2030 г.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

този идиот какво неравенство ще намали ? 1% от населението притежават колкото 99% - и това са "демократичните" страни със социално равенство ?

02.03.2016 09:37:40

Анонимен

С такъв Плезидент едва ли?

01.03.2016 19:34:46

Анонимен

"Не да търсим безумни и излишни баланси с държави на изток от нас, а да се държим като европейци, да бъдем европейци. Това ни завеща Левски." Нагледен пример как дяволът чете Евангелието.

01.03.2016 14:46:40

Анонимен

Как може да говори за "чиста и свята" република, като всички важни за страната ни решения се вземат отвън? А самият президент само повтаря това, което му спуснат "от горе". И то много често е против националните интереси и против интересите на обществото...

01.03.2016 14:06:31

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.