• 21 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Правителството ще разгледа Националната стратегия за устойчиво развитие на минно-суровинната индустрия

Правителството ще разгледа Националната стратегия за устойчиво развитие на минно-суровинната индустрия

/КРОСС/ Устойчивото развитие на минния сектор и създаването на подходяща инвестиционна среда, предвижда Националната стратегия за устойчиво развитие на минно-суровинната индустрия, която предстои да бъде разгледана от правителството днес. 

За изготвянето на стратегията, която да даде гаранции за устойчиво развитие на минно-суровинната индустрия, настоява не само браншът, но и Европейският съюз, каза председателят на Българската минно-геоложка камара Лъчезар Цоцорков: „България следва европейските насоки и инициативи за суровините, които от 2010 г. бият тревога, че ако всяка европейска държава не обърне внимание и не приеме национални стратегии за увеличаване на добива на минерални суровини и суровини въобще, за да се намали зависимостта на Европа от внос, няма да има устойчиво развитие за европейската икономика. Затова и в България се работи в това отношение".

От своя страна енергийният министър Теменужка Петкова посочи, че най-важната цел на документа е устойчиво развитие на сектора и обясни как това ще бъде постигнато: „Ще се базираме на три основни стълба, за да постигнем устойчивост на сектора. Първият стълб е икономическият, вторият стълб е социалният и третият - екологичният. Другата много важна цел, която е залегнала в стратегията, е създаването на подходяща инвестиционна среда, която да бъде благоприятна както за българските компании, така и да бъде база за привличане на чуждестранни инвестиции. Сигурна съм, че с приемането на стратегията ще постигнем още по-добро развитие на отрасъла, така че България след време наистина да стане регионален лидер в бранша".

Министър Петкова каза още, че стратегията предвижда утвърждаване на зелената минна индустрия, като целта е минимално отрицателно влияние върху околната среда, както и стимулиране на корпоративната социална отговорност.

Очаква се кабинетът да оповести спечелите конкурсите за концесионери на 10 плажа в страната и да обяви нова процедура за концесия за плажа „Корал".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.