• 17 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8000
  •  GBP / BGN 2.2782
  •  CHF / BGN 1.9913
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Без здрав разум

Без здрав разум

/КРОСС/ Датата 9 септември продължава ефектно да действа като сярна киселина в лицата на една беснова група от софиянци, която не смее да си подаде носа извън жълтите павета, за да не стане случайно жертва на хибридната война. Същите използваха повода вчера, за да увият Паметника на Съветската армия с траурно знаме. Трудно е да се коментира нещо в тази гигантска тъпотия. Склонността да воюваш с паметници вероятно трябва да влезе в учебниците по психиатрия. Както и фактът, че борците срещу комунизма се увеличават правопропорционално на увеличаването на годините от неговото падане. Българските лудости край нямат.

Тази системна експлозия на невротичните умове обаче подсказва нещо друго. Така мечтаното национално единение е нещо, което става все по-илюзорно. Именно за обединение говориха тези дни ген. Румен Радев и Корнелия Нинова, но в епохата, в която медиите са влюбени единствено и само в бесноватите луди, гласът на здравия разум е обречен на вечно дисидентство.

Защото единението изобщо не е сложен въпрос. Само че изисква решителност. А как да се обединяваш с хора, които използват комунистите като вечен сапун за своите собствени грехове, наведени гръбнаци и лакейски биографии. България заради това е в плен на своята историческа демонология. Тук всеки факт се политизира истерично, а както се разбра, дори и паметниците пречат.

Стигна се дотам, че дори министърът на културата Вежди Рашидов даде едно от малкото си нормални изявления. В парламентарна реч той призова да се спре с безкрайната политизация на монументи. Тук е абсолютно прав. Политизирането на историята с днешна дата е най-добрата рецепта за катастрофа, защото така помирението дълго време ще остане просто мираж. А докато няма помирение, ще има претенциозна културна кичозност, градско мракобесие, психодесни къчове и какво ли още не. Всичко това ни прави народ без здрав разум. А и пленници на онези, които при всеки режим искат да бъдат каймакът на нацията, а всъщност винаги са били просто нейната интелектуална утайка.

Автор: Александър Симов ("Дума")

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

ruth

Отново убийствен коментар на Сашо!

10.09.2016 12:10:59

ИСТИНАТА 2

9-ти септември 1944 г. не минава и без някои куриози, които ако не беше трагедията на българския народ биха звучали комично: В Бургас съветските войски правят десант и настървените гладни войници намират на гарата една цистерна с метилов алкохол. Собственикът ги предупреждава, че спиртът е за промишлени цели и е отровен, но бива разстрелян като капиталист и саботьор; в резултат 200 войници и офицери умират от отравяне с метиловия алкохол, а много ослепяват В Стара Загара комендантският патрул от НКВД залавя и разстрелва на място пияни руски войници, грабили и изнасилвали българи. И в двата града по-късно комунистическата угодническа власт издига паметници на безславно загиналите по този начин съветски войници, където пише: Тук са погребани съветски войници, геройски загинали в Отечествената война, в борба срещу фашизма и капитализма. Тия паметници стоят и до днес! Избиванията в страната и столицата се извършвали по предварително изготвени от комунистите списъци (от местните организации), в които са посочени водачите на българския народ, представителите на властта и интелигенцията, както и членовете на патриотични и националистически организации.

10.09.2016 12:10:55

ИСТИНАТА 1

В дневника на д-р Найден Найденов (съратник на Иван Баг-рянов) има един доста показателен епизод, който описва точно как комунистическите лумпенизирани банди са се държали с хората по време на революцията на 9 септември 1944 г.: Из града се движат на групи младежи с шмайзери в ръка, надавайки дивашки викове. По Пиротска срещнахме няколко такива групи. Баща ти поиска да се върнем веднага в къщи, но аз настоях и отворихме магазина, аз поставих на нашия трикольорното знаме В това време откъм църквата Св. Никола се зададе голяма група младежи, между които имаше и няколко цигани. Те надаваха някакви зверски викове и размахваха над главите си шмайзери и ножове. Като дойдоха пред нашия магазин, забелязали трикольора, спряха се и започнаха да се нахвърлят върху мен (майката на доктор Найденов) с ругатни. Някои извикаха: Къде ви е червеното знаме? Веднага да свалите този буржоазен парцал! Не се уплаших! Напротив, много спокойно им отговорих, че това не е никакъв парцал, а националното знаме, символът на България. Казаното от мен ги озвери и те се нахвърлиха още по-стръвно. От групата се отдели един висок циганин, откачи знамето, начупи пръта му, разкъса плата на парчета и го захвърли на средата на улицата. Младежите нададоха тържествуващ вик и замачкаха с крака знамето. - Какъв позор, сине! Циганин свали националния трикольор и се гаври с него! Когато зверовете се наситиха да мачкат народната светиня продължиха пътя си, надавайки истерични дивашки викове. Насред улицата остана знамето разкъсано, измачкано, осквернено Взех парчетата, изтупах ги и ето тука са! Мама разви пакетчето, което държеше в ръцете си. Знамето бе накъсано на парчета и замърсено. С какво чувство на преклонение тя погали тези останки! И с гняв и възмущение каза: - Престъпници! Дадоха импулс на най-долните, башибозушки инстинкти. Циганин да къса националната светиня! Баща ми разказваше,че XII 1944 по улиците на София в камиони с въоръжени цигани,които стреляли за сплашване на хората и кръстосвали столицата.

10.09.2016 12:10:26

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.