• 16 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8000
  •  GBP / BGN 2.2782
  •  CHF / BGN 1.9913
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Сменят шефа на военното разузнаване

Сменят шефа на военното разузнаване

София /КРОСС/ Служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов твърдо е решил да сменя шефа на военното разузнаване Веселин Иванов, научи „Преса". Още не е ясно кой ще го замести.

Министърът, който от две седмици е назначен на работа, „успя" да реши проблемите на войската и се захвана с разузнаването. Такава рискована и прибързана стъпка досега не си е позволявал нито един шеф на родния Пентагон.

Мотиви за отстраняването на Веселин Иванов не се посочват. Той е професионалист от кариерата. Цялата му служба от лейтенант до полковник е преминала във военното разузнаване. Под негово ръководство служба „Военна информация" си стъпи на краката, заработи ефективно и се ползва с доверието на партньорите. Неотдавна на съвещание на ръководителите на спецслужбите от НАТО в Гармиш-Партенкирхен, Германия, той се срещна с колегата си от САЩ, след което получи покана да посети Вашингтон. Такава чест не е оказвана на никого от българското военно разузнаване.

Експерти коментираха, че смяната е рискована на фона на събитията в Украйна и растящото напрежение в Ирак и Близкия изток, където действат военните ни разведки. Те смятат, че такава стъпка дестабилизира службата и демотивира служителите.

Предполага се, че причината за смяната са досиетата. Наскоро президентът Росен Плевнелиев и председателят на комисията по досиетата Евтим Костадинов критикуваха военното разузнаване, че не е предало всички архивни единици по закон. Което не е вярно. До 31 декември 2013 г. служба „Военна информация", предостави архивите, които изискваше законът.

Не даде досиетата на чужди агенти

Веселин Иванов отказа да даде досиетата на чужди граждани - сътрудници и агенти, тъй като това не се изисква. А и ще постави на колене военното разузнаване, тъй като то работи с
граждани. Именно в това го обвиняват Плевнелиев и Костадинов. Законът обаче е категоричен - че се разкриват и предоставят на комисията само документи на български граждани.

В предишния парламент в комисията по отбрана единодушно бе приета поправка в закона, която подчертаваше, че той не се прилага спрямо чужденци.

Предполага се, че бързането на Велизар Шаламанов да махне Иванов е свързано с вероятността във въпросните архиви да има информация, която може да се използва в предизборната кампания. Или пък да има компрометиращи документи за хора от определени държавни институции.

ГЕРБ го назначи, БСП го запази на поста

Веселин Иванов бе назначен от правителството на ГЕРБ. Дори БСП не го махна, когато дойде на власт, защото се справяше добре със задълженията си.

Сегашната рокада не е съгласувана с никого. За нея не знае дори и Бойко Борисов, през чийто мандат встъпи в длъжност сегашният началник на разузнаването. Подозренията са, че има стремеж да се сложи ръка на военното разузнаване в угода на една политическа сила, управлявала през 90-те години.

Репортерка на вестника се опита да се свърже с шефа на военното разузнаване, но той не бе открит.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Още преди една година политологът Антон Тодоров разкри във Фрога какви дървени болшевишки чутури са назначени начело на служба "Военна информация" от правителството на ГЕРБ. Антон Тодоров: Служба „Военна информация“ се нуждае от радикално прочистване http://frognews.bg/news_58134/Slujba_Voenna_informatsiia_se_nujdae_ot_radikalno_prochistvane/

21.08.2014 08:44:36

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.