• 17 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8000
  •  GBP / BGN 2.2782
  •  CHF / BGN 1.9913
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Делото за изборния референдум може да продължи след избора на ново НС

Делото за изборния референдум може да продължи след избора на ново НС

София /КРОСС/ Изправени сме в ситуация, в която председателят на Народното събрание, може абсолютно произволно да блокира всеки опит да бъде предизвикан и организиран един референдум, нещо, което не може да съответства на цялата логика на правовата държава, каза пред БНР адвокатът на Инициативния комитет за изборен референдум Йонко Грозев.
Основната цел на Инициативния комитет е този референдум да се случи. Втора допълнителна цел е да се установи една ясна и предвидима процедура за това как може и трябва да бъде организиран един референдум. Законът предвижда изключително кратък срок за събиране на подписите - 3 месеца. Самият факт, че срокът е толкова кратък е сериозно ограничение на възможността гражданите по собствена инициатива да предизвикат референдум. Тълкуването, което наложи г-н Миков, че евентуално установени пропуски трябва да бъдат отстранени в този тримесечен срок допълнително ограничава възможността и обезсмисля целия закон. В този смисъл жалбата има за цел както по отношение на конкретния случай да може да се организира референдума по един ключово важен въпрос, но и да се създаде един ясен прецедент за това как ще се процедира в бъдеще при опити за организиране на референдуми, посочи Грозев.
Ако делото бъде прекратено, има възможност да бъде обжалвано. Алтернативната възможност за ВАС е да се отложи делото до конституиране на новото Народно събрание и избора на нов председател, обясни още адвокатът на Инициативния комитет.

Снимка: Булфото, всички права запазени

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.