• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Референдумът: колко пъти се е провеждал и кога е валиден?

Референдумът: колко пъти се е провеждал и кога е валиден?

/КРОСС/От 1878г. до днес са провеждани общо пет референдума в страната. Референдумът, който се провежда днес е третият, който се състои след демократичните промени през 1989г.

На 19 номеври 1922 г., се провежда първият референдум в България. Въпросът е бил дали да бъдат съдени министрите от няколко правителства, смятани виновни за националните катастрофи на България през 1913 и 1918 г. в резултат на участието на страната в Междусъюзническата война и Първата световна война.

На 8 септември 1946 г. се провежда референдумът за формата на държавно управление - монархия или република. Това става, след като през 1944 г. на власт е дошло правителство на Отечественият фронт, подготвило почвата за управлението на БКП през следващите 45 години.

През 1968 г. Народното събрание решава да се изработи нова Конституция на страната. Конституцията е приета с референдум на 16 май 1971 г.

На 27 януари 2013 г. се провежда първият национален референдум в демократична България. Въпросът в него е: „Да се развива ли ядрена енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена централа".

На 25 октомври 2015г. Се провежда национален референдум, назначен от президента на Република България Росен Плевненлиев, с формулировка: „Подкрепяте ли да може да се гласува дистанционно по електронен път при провеждане на изборите и референдумите?".

Днес, на 06 ноември 2016г., се провежда референдум по инициатива на Слави Трифонов и колегите му от "Шоуто на Слави", след като беше събрана подписка с подкрепа от малко над 680 000 граждани.

Конституционният съд отклони три от първоначалните шест въпроса поради несъответствие с основния закон и поради факта, че един от тях вече беше подложен на референдум година по-рано.

Въпросите, които са включени в бюлетината, са следните:
1) Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?
2) Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?
3) Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

Гласуването на национален или местен референдум е единственият вид избор, който не беше включен в обхвата на задължителното гласуване в Изборния кодекс.

Ако решите да гласувате на референдума имате право да отговорите на един, на два или три въпроса. Достатъчно е да попълните само един от отговорите, за да се брои бюлетината ви за валидна.

Дори да гласувате с празна бюлетина или да я превърнете в невалидна, като я задраскате - тя ще се брои при изчисляването на общата избирателна активност за референдума, която е от ключово значение за приемането или отхвърлянето на решенията от него.

Референдумът има задължително действие, ако на всеки от въпросите гласуват не по-малко от участвалите в последните избори за Народно събрание и ако с "да" са гласували повече от половината от участвалите в референдума избиратели.

Ако бариерата за активността не се прескочи, но все пак гласуват повече от 20% от избирателите, Народното събрание е длъжно да разгледа въпросите, подкрепени с мнозинство. Не е длъжно обаче да ги приеме.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.