• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 4°C

Гражданският съвет към Реформаторския блок искат отмяната на текстове от новия закон за НСО

Гражданският съвет към Реформаторския блок искат отмяната на текстове от новия закон за НСО

/КРОСС/Гражданският съвет към Реформаторския блок разпространи своя декларация, в която настоява Реформаторите да започнат консултации за отмяната на абсурдните текстове от наскоро приетия нов Закон за НСО. Те призовават ако се налага, да се сезира и Конституционния съд.

Авторите на декларация припомнят, че законът беше приет без дебат и без да се отчитат предупрежденията на представители на Реформаторския блок за това, че се възкресяват практики от времето на "комунистическото УБО".

С гласовете на ГЕРБ и ДПС се прие един ретрограден закон, се посочва още в декларацията.

Във вторник законът беше обнародван в "Държавен вестник".

Ето пълният й текст:

"Гражданският съвет на Реформаторския блок изразява остър протест срещу приетия от Народното Събрание с гласовете на ГЕРБ и ДПС ретрограден Закон за Националната служба за охрана.

Без реален дебат, без отчитане на предупрежденията и на Реформаторския Блок, и на неправителствения сектор, в този си вид Законът възкресява практиките на комунистическото УБО: огромна и скъпа охрана на политбюро, висшата номенклатура на БКП и на техните семейства от 'народната любов' и широки привилегии за сметка на държавната хазна. Раздутият бюджет на тази служба не може да бъде оправдан на фона на условията, в които живеят българските граждани и проблемите, които изпитват със своята сигурност. Недопустимо е такава охрана на политическия елит да остава безпрецедентен случай в ЕС и ярка демонстрация на недъзите на българската демокрация.

Гражданският Съвет на Реформаторския Блок призовава всички партии, неправителствени организаци и граждани, които не искат връщане на мрачното комунистическо минало да се противопоставят категорично на узаконяването на привилегии за сметка на данъкоплатеца на широк кръг лица, включително такива, които не заемат държавна длъжност и не изпълняват легитимни държавни функции.

Възразяваме и срещу противоконституционните текстове, с които на НСО се дава възможност да задържат лица за неопределен срок, без да уведомяват за това органите на съдебната власт, както това изисква Конституцията.

Гражданският Съвет на Реформаторския Блок предупреждава, че противоконституционните текстове вероятно ще доведат до осъдителни присъди срещу България в Европейския съд в Страсбург и настоява народните представители на Реформаторския блок да започнат консултации за отмяната на тези абсурдни текстове, включително ако се налага и сезиране на Конституционния съд."

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Ако са наистина десни и принципни да поискат ЗАКРИВАНЕ и ЛИКВИДАЦИЯ на този остатък от безобразията на комунистическата номенклатура!!!

13.08.2015 19:17:28

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.