• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Десетки кметове от цяла Европа подписаха декларация за преход към нисковъглеродна икономика

Десетки кметове от цяла Европа подписаха декларация за преход към нисковъглеродна икономика

/КРОСС/ 41 кмета от 10 въгледобивни района в 9 европейски държави, сред които и България, декларираха своята подкрепа за преминаване към екологично чиста енергия. През последния месец те подписаха декларация, с която се ангажират да поведат своите общини към справедлив за хората и природата енергиен преход от въглищна към нисковъглеродна икономика.

В тази връзка днес в Брюксел започва тридневната среща на Въглищната платформа „Регионите в преход“ на ЕК, която има за цел да подпомогне въгледобивните региони да преодолеят зависимостта си от изкопаеми горива чрез разработване на устойчиви икономически дейности. В рамките на форума декларацията ще бъде връчена официално на заместник генералния директор на ЕС по въпросите на енергетиката Клаус-Дитер Борхард. Освен от кмета на Бобов Дол Елза Величкова, документът беше подписан още от кметове от Германия, Словакия, Полша, Румъния, Гърция и Чехия. Показателен е и фактът, че две от държавите, присъединили се към този процес (Черна гора и Босна и Херцеговина), не са част от Европейския съюз и в тях все още не се обсъжда на национално ниво постепенното трансформиране на въгледобивните региони. Включването им е знак за огромното значение на местните власти и ключовата роля, която регионите могат да ииграят в този преход.
 
Защо това е важно?
 
В стремежа си да изпълни Парижкото споразумение Европейският съюз е по пътя на необратима тенденция, която води до извеждане на въглищата от енергийния микс. Въпреки че са източник на доходи за мнозина, производството на електричество от въглища става все по-нерентабилно, а от екологична гледна точка са необходими много инвестиции. Както по света, така и у нас на ТЕЦ-овете се падат 70 % от емисиите парникови газове, което ги превръща в една от най-големите заплахи пред нашата глобална климатична система.
 
„Замърсяването на атмосферата в резултат от минното дело и тежката индустрия е включено в доклада на природозащитната организация WWF „Жива планета“ като една от най-големите заплахи за природата и човечеството“, предупреждава Георги Стефанов, ръководител на практика „Климат и енергетика“ във WWF.  „Неглижирането на този все по-сериозен проблем ще повлияе трайно върху нашето здраве, поминък, сигурност и икономически растеж.“

Новият председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която ще заеме поста в началото на ноември за петгодишен мандат, се ангажира да работи за превръщането на Европа в неутрална за климата до 2050 г. За да насърчи регионите да намалят въглеродния си отпечатък, тя цели да създаде „Фонд за справедлив преход“. Той трябва да осигури нужната финансова подкрепа на засегнатите общини и да следи за изразходването им по начин, който да е от полза за местните хора в постигането на целите им за нулеви емисии.

„Кметовете и техните региони очакват с нетърпение бъдещето след въглищата. Подписвайки и подавайки тази декларация, те показват своя ангажимент към това бъдеще. А финансиране от страна на ЕС и конструктивен диалог със засегнатите региони биха били от решаващо значение не само като знак на подкрепа, но и като гаранция, че няма да изоставим никого по пътя“, коментира Жулиет де Грандпре от WWF Германия.

В навечерието на местните избори природозащитната организация WWF България призовава администрациите в над 15 общини от двата основни въгледобивни района у нас да последват примера на своите европейски колеги и да заложат в своите програми първите стъпки към изграждане на диалог за справедлив енергиен преход. Той трябва да изведе общините от десетилетията на въглищна зависимост и да предостави на техните жители алтернативни възможности за устойчиво икономическо, социално и екологично развитие.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.