• 04 Юни 2020 |
 •  USD / BGN 1.7472
 •  GBP / BGN 2.1960
 •  CHF / BGN 1.8121
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 11°C

Кметът на Созопол Панайот Рейзи – лицето на повсеместния разпад

Кметът на Созопол Панайот Рейзи – лицето на повсеместния разпад

/КРОСС/ Той е спекулант, строител, предприемач, брокер на имоти, любовник, баровец, пилеещ стотици хиляди от Монте Карло до Лас Вегас, но не и градоначалник

Автор: Иво ДИМИТРОВ, в-к Галерия

Новината, че Софийската градска прокуратура е повдигнала обвинение на кмета на Созопол Панайот Рейзи за близо 2 милиона лева, не ни изненадва. По-скоро изненадващи са мащабите на обвинението. И с риск да накараме публиката да ни обвини в цинизъм, сме длъжни да поясним, че 2 милиона за Рейзи са пари за семки. Като имаме предвид трудовите му навици 24 часа в денонощието да е във фабриката на корупцията, която си е най-голямото предприятие у нас. И така в продължение на 20 години, откакто този личен герой на прехода е настанен удобно в местната власт в Созопол. За статистиката - от 1999 до 2002 е заместник-кмет, от 2003 до 2007 е председател на общинския съвет, а от 2007 досега е кмет, избиран от различни листи. Всъщност листата на Рейзи е една - тази на тарикатите. На особено големите тарикати. Тарикатите, които мислят, че пожизнено са на власт и за тях няма закони, както впрочем беше досега.
Това, което се случва с Рейзи, е като

сценарий за многосерийно мафиотско криминале,

а разказът за него е като дълга сводка на Икономическа полиция. Преди броени дни на 48-ото си редовно заседание общинският съвет в Созопол реши да увеличи възнаграждението на кмета си на 3500 лева. Евтина хватка да видим колко огромна нужда има работливият Рейзи от тези пари, завършила с още по-евтино мелодраматично изявление на самия кмет. Той реши да успокои местното население, че няма да го изостави и има намерение да работи за възхода на Созопол още един мандат. „Има какво да се направи в Созопол“, кратко и ясно обясни бъдещите си творчески планове нашият Остап Бендер.
Че има и винаги е имало какво да се направи, е видно от 20-годишните неуморни усилия на Рейзи. Още с първата си декларация като кмет дипломираният икономист вади на светло една дузина имоти в Созопол и Боровец, луксозен автопарк с мерцедеси и беемвета, както и ипотечен кредит от 300 хил. лева, който много бързо е погасен на следващата година. Както казват хората, ден година храни. За Рейзи това става максима и символ верую в живота.
Следват един куп сделки, поне 40-50, а зевзеци в Созопол казват, че

кметът Панчо бил най-големият брокер на недвижими имоти не само по морето, но и в цялата страна.

Особено фрапантна е продажбата на по-малко от един декар нива във Велинград, за която турският бизнесмен Неджет Куш уж официално броил на Рейзи 320 хил. лева. По-нататък ще видим, че същият този Куш става съдружник с кметската щерка във фирмата „Созопол Агро Груп“, а през друга от фирмите си, „Куш Инвест“, закупува от бившето созополско ТКЗС на безценица 148 декара земя в защитената местност „Алепу“ за… 148 хил. лева. Строителната свинщина в тази изключително красива част от Черноморието ни, в която има много защитени редки животински и растителни видове, очаквано се случва по-късно. И продължава до днес. Бетонирането на Алепу е откровено престъпление против държавата, природните й богатства и потъпкване на Конституцията от Рейзи и неговата администрация.
Строител, предприемач, брокер на имоти, кмет, баща, любовник, баровец, който пилее десетки хиляди от раз в казината от Монте Карло до Лас Вегас. Всичко това е Панайот Рейзи. „Галерия“ многократно е публикувала собствени разследвания за

престъпната дейност на този иначе усмихнат човек,

На снимката: Последната най-скандална далавера, на созополската лисица Панайот Рейзи - строежът „Алепу" /лисица в превод от гръцки/, при който всички закони в България са погазени

който с министрите е министър, с циганите е циганин и играе предизборни кючеци, със строителите е строител, с бизнесмените е бизнесмен. Оказва се, че и с ловците е ловец. И то какъв. Доклад по проекта „Купените местни избори или смъртта на местната демокрация“, изготвен от Института за развитие на публичната среда, с подкрепата на Тръста за гражданско общество в Централна и Източна Европа, публикуван през февруари 2010 г., много подробно разгледа скандала, който избухва през 2009 г., когато созополският кмет застреля бременна кошута. На 1 ноември подвижен патрул на Регионалната дирекция на горите в Бургас залавя група бракониери, сред които са Панайот Рейзи, полицаят от РПУ-Созопол Радостин Щерионов и двама местни бизнесмени. Групата е застреляла бременна кошута. При освобождаването си нашият герой отрича да е ходил на лов, твърдейки, че бил за гъби и съвсем случайно носел карабината си. Една година по-късно започнатото срещу Рейзи наказателно производство е прекратено поради недоказаност. Дълго се коментира това

созополско чудо кошутата да се превърне в манатарка,

а кметът продължава щастливо и усмихнато да живее по собствените си закони и морални правила.
В началото на януари 2012 г. Сметната палата оповестява, че кметът Рейзи не е обявил пред нея придобиването на апетитни имоти - вила в курорта Боровец с половин декар двор и над 24 декара урегулирани парцели в Бургаска област. Конфузът е голям. Оказва се, че имотите са станали еднолична собственост на кмета след мнимия развод със съпругата му Иванка. За нея останала семейната вила в местността Буджака, на метри от морето, с обща площ 442,50 кв. м, къща на централната улица в Стария Созопол и 13 декара в местността Каваците. Няма да ни стигне половин вестник да изброим останалите имотни сделки на фамилията.
Тази полезна за семейството дейност върви успоредно с обвиненията

как кметът харчи пари от оперативни европрограми. През август 2012 г. община Созопол сключила договор по ОП „Околна среда“ за изграждането на пречиствателна станция на стойност 75 млн. лева. Още при подготвителните работи за строежа срещу Панайот Рейзи вече има образувано досъдебно производство, тъй като държавната финансова инспекция установява, че през 2008 година на два пъти е плащано за едни и същи дейности на една и съща фирма - „Строително-предприемачески холдинг“ ЕООД, собственост на Георги Георгиев. Следват разследвания за открит паркинг за 58 места, за косачка за стадиона, струваща 57 хил. лева без ДДС, за поръчката за зелената система на общината, възлизаща на половин милион, за проверка на НАП, свързана с кражби на ДДС от аквапарка в Равадиново и от общинския паркинг в Созопол. „Тежкото и масово погазване на данъчното законодателство граничи с откровена демонстрация изобщо срещу реда в държавата“, коментират по това време финансови инспектори, които за пръв път стават свидетели на такъв безпрецедентен по своята мащабност акт на нарушение.
Самият Панайот Рейзи няма аналог и няма как да вирее в нормална среда. Той не може да бъде сравнен с троскот в градинката до Народното събрание, нито с какъвто и да бил друг вид бурен. Сравним е единствено със саморасла гора на същото място, непосредствено до сградата, в която би трябвало да се коват законите на страната ни. Представете си всичко това образно, за да осъзнаете мащабите на созополския абсурд и неговата дълго продължила безнаказаност.

реклама
ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Нали разбирате,че той не може сам толкова години да извършва откровенни кражби и да не е закрилян отгоре.Което ще рече,че най вероятно се е отчитал където трябва. По всичко личи ,че неговия ментор е Цв. Цветанов. Подхода на Цветанов е точно такъв . Мигар не са знаели що за птица е когато са го приели в партията. Знаели са но алчността на Цветанов не е по малка и са решили че ще са си от полза взаимно. Но сега ще видим най накрая какви контролни и разследващи институции имаме и каква правораздавателна система.

09.04.2019 16:39:52

Анонимен

Г-н Рейзи е направил адски много за Созопол и в случая не е откраднал и една стотинка! Всичко това е един ДОЛЕН заговор!

15.03.2019 09:35:25

Анонимен

Made in BG!

14.03.2019 03:47:46

Анонимен

Това е България и Герб от 10 години, начело с един пожарникар и един фискултурник с особена форма на зъбите и главата. И горният тип е само върха на айсберга, другото се готви за нова борба.

13.03.2019 23:21:40

Анонимен

Рекламно лице на прехода!

13.03.2019 22:15:20

Анонимен

Това е лицето на ГЕРБ и затова ще патят!

13.03.2019 18:27:55

Миленкова

Панайот Рейзи е лице на ГЕРБ,лице на корупцията. От 20 години върти далавери и цял Созопол го вижда,а чак сега го погнаха. Досега май успешно се е откупувал...

13.03.2019 17:20:16

Созополчанка

ПРЕСТЪПНИК ! В ЗАТВОРА !!! ПАНАЙОТ РЕЙЗИ Е НАРИЦАТЕЛНО ЗА КРАЖБИ И КОРУПЦИЯ.

13.03.2019 16:38:56

 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2020 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.