• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Код "оранжево" за обилни валежи в Северозападна България

Код "оранжево" за обилни валежи в Северозападна България

/КРОСС/Националният институт по метеорология и хидрология обяви за днес оранжев код за обилни валежи в Северозападна България. Предупреждението е в сила за областите Видин, Враца и Монтана, както и за София-област. В тези райони се очакват до 50 литра на квадратен метър дъжд.

В други шест области - Плевен, Ловеч, Пловдив, Пазарджик, Перник и Кюстендил, е обявен жълт код заради очаквани количества до 35 летра на квадратен метър.

Същият код е обявен и за София.

В останалата част от страната не се очаква опасно време. 

От Министерството на околната среда и водите предупреждават, че се очаква повишение на речните нива в цялата северозападна и в централната част на страната. Визират се реките в западната част на Дунавския водосбор (между реките Тимок и Осъм), горното течение на река Марица и съответните притоци, басейните на реките Места и Струма. Също река Искър и водосборите й над язовир Панчарево, река Владайска, река Тополница.

В периода 16 - 17 септември се очаква значително да се повишават водните нива в басейните на реките Лом - в горното и средното й течение, Огоста в горното течение и притоците ѝ, река Вит и притоците ѝ, както и нивата на Осъм, Янтра, Ропотамо, Велека, Резовска, Тополница, Въча, Места и Струма.

Максималните температури за днес са 19°-24°, в източните райони до 27°. В София 19-20°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН, съобщи за Агенция „Фокус" дежурният синоптик Орлин Лазаров.

Над Черноморието ще има разкъсана облачност, временно значителна. Ще духа умерен вятър от североизток. Максималните температури ще са 23°-25°, близки температурата на морската вода. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Над планините ще бъде предимно облачно. Ще има валежи и гръмотевици в масивите от Западна и Централна България. Вятърът ще е от южната четвърт - слаб и умерен. Максимална температура на 1200 метра - около 15°, на 2000 метра - около 10°.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.