• 14 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8116
  •  GBP / BGN 2.2747
  •  CHF / BGN 1.9955
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Полша няма лиценз за ремонт на МиГ-29

Полша няма лиценз за ремонт на МиГ-29

/КРОСС/Полша няма лиценз за ремонт и удължаване на ресурса на двигатели за изтребителите МиГ-29 дори и за своите", обяви вчера вторият български космонавт о.р. ген Александър Александров, представител на производителя РСК-МиГ за България. Военни експерти от армията ни също потвърдиха, че е така. При това обстоятелство не е ясно какви преговори води с поляците Николай Ненчев за ремонт и поддръжка на бойните ни самолети, недоумяват специалисти. Министърът спрял изпълнението на два договора за ремонт на МиГ-29, сключени на 30 април т.г., каза още Александров. За това говори и о.р. ген. Михо Михов по ТВ7. „Подмятат се от канцелария в канцелария и не се реализират", съобщи шефът на комисията по отбрана в НС.

Контрактите са парафирани на 30 април тази година от шефа на дирекция „Инвестиции в отбраната" на МО Венислав Цанов и от РСК-МиГ. Но преди да бъдат изведени в деловодството, Ненчев ги спрял без обяснение, под лъжливия предлог, че няма пари, а те са били осигурени. Преди дни той увери, че премиерът е обещал, че ще има финансови средства за МиГ-29.

Единият договор е за ремонт на два двигателя и самолетни агрегати, а другият - за удължаване на ресурса на други двигатели с 50 часа. „Започнаха да се пазарят и искаха цена за двата двигателя, за да им излезе по-евтино - като за 14 броя, тъй като поканата за преговорите бе за толкова. От РСК-МиГ се съгласиха. В момента договорите са висящи, не се изпълняват, защото МО ги замрази", обясни Александров. Според него във ведомството на Ненчев чакали да видят как ще приключат преговорите с поляците. В случай че се провалят, било възможно да пуснат договорите с Русия.

Сега във Варшава удължават летателния ресурс на машините с решение на главния инженер на техните ВВС. „В момента полските военновъздушни сили разполагат с части за ремонт на два двигателя. Но тяхното законодателство им забранява да ги изнасят за други държави", категоричен бе Александров, цитгиран от "Преса".

„Полша внася резервни части за МиГ-29 от Русия", каза о.р. ген. Александър Александров. Поради тази причина полската оферта не може да е по-евтина от тази на РСК-МиГ. Въпреки че Ненчев твърди, че ако руснаците искат по 3 млн. лв. за ремонт на един двигател (по договор цената е по-ниска - б.а.), полската оферта била с 1 млн. лв. по-евтина.

Според Александров, ако ние дадем на поляците да ремонтират наши двигатели, РСК-МиГ ще ги счете за бракувани и ще снеме отговорност за тях, защото друг няма право да ги пипа. Рамковият ни договор с РСК-МиГ, който изтича през септември т.г., бил благоприятен за нас.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Този министър бърка Полша с Русия.

06.07.2015 11:30:21

Анонимен

Бойко, колкото по-бързо го махнеш тоя, толкова по-добре за България!

06.07.2015 09:40:07

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.