• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Депутати настояха Борисов и Радев да присъстват на дебатите за F-16

Депутати настояха Борисов и Радев да присъстват на дебатите за F-16

/КРОСС/ Каним настоятелно министър-председателя да присъства на дебатите по решението за преговори със САЩ за F-16. За това настоя от парламентарната трибуна народният представител от „БСП за България" Антон Кутев.

Според опозицията все още не е станало ясно становището на премиера Бойко Борисов по темата. „Не знам как ще взимаме решение, ако не ни е ясно отношението и становището на министър-председателя, който от 20 дена го няма никакъв", коментира Кутев.

От ГЕРБ излязоха с контрапредложение. „Поставеният въпрос от БСП за присъствие на премиера Бойко Борисов навежда на друг - къде е главнокомандващият на Република България, който също е участвал и има отношение по въпроса, подписал е документа, с който е стартирала процедурата", попита депутатът от управляващите и председател на Комисията по правни въпроси Данаил Кирилов, визирайки държавния глава Румен Радев.От своя страна председателят на парламента Цвета Караянчева заяви, че президентската администрация ще бъде уведомена за поканата, а държавният глава винаги е добре дошъл в пленарна зала.

Междувременно председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов изрази увереност, че цената на изтребителите ще падне. "Тази цена, която към настоящия момент има в офертите, тя не е реална и тя няма да бъде съотносима към крайния процес, който би могъл да завърши след няколко месеца", заяви той по повод предстоящите преговори за придобиване на нов боен самолет за бойната ни авиация.
За разлика от заседанията на Комисията по отбрана и Комисията по бюджет и финанси, днешното обсъждане в пленарна зала ще бъде открито, а решението за това е взето на провелия се тази сутрин председателски съвет. "Всички приеха предложението, което направих - за открито заседание. Ние няма от какво да се крием. Обществото трябва да знае къде ще се направи този инвестиционен разход, защо го правим и че това е постигнат политически консенсус от коалиционния съвет", уточни Цветанов.

"Когато започнат преговорите по същество с всички детайли, които ще могат да бъдат представени в една подготовка на споразумение между САЩ и България, тогава мисля, че ще можем да намерим необходимия консенсус за намаляване на цената", допълни той. Цветанов уточни, че в момента всички цифри са хипотетични, а детайлите ще бъдат уточнени в процеса на преговорите.
ДПС изрази подкрепа за стартиране на преговорите за F-16. "ДПС категорично подкрепя решението и ще гласуваме „за"", заяви лидерът на движението Мустафа Карадайъ в началото на дебатите по проекторешението.

„Националната сигурност започва там, където свършва популизмът или по-точно - там, където започва популизмът, свършва националната сигурност. За това, когато се говори по темата, не трябва да има популизъм", смята той. Според Карадайъ, в случая става въпрос за купуване на сигурност, а не просто придобиване на нови самолети, а решението е стратегическо за сигурността на страната.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.