• 14 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8118
  •  GBP / BGN 2.2736
  •  CHF / BGN 1.9990
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

ООН категорично осъди САЩ за признаването на Йерусалим за столица на Израел

ООН категорично осъди САЩ за признаването на Йерусалим за столица на Израел

/КРОСС/ Общото събрание на ООН гласува със 128 гласа „За",9 „Против" и 35 въздържали се да осъди решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел, предава „Франс прес".

По-рано държавният глава на САЩ си позволи да заплаши с контрамерки страните, които смятат да подкрепят решението за отхвърляне на позицията на Белия дом, като спре финансирането им под каквато и да е била форма.

Американският постоянен представител в ООН Ники Хейли отбеляза малко преди вота, че решението ще определи начина, по който САЩ ще гледат на организацията в бъдеще. И допълни, че нейната страна плаща твърде много за "съмнителната привилегия" да бъде неуважавана в най-голямата многонационална организация в света.

Гласувана от ООН резолюция осъжда и призовава САЩ да се откажат от решението си за Йерусалим, но не е е юридически задължаваща спрямо Вашингтон.

България и голяма част от европейски страни гласуваха „за" осъждането на решението на САЩ. Сред въздържалите се обаче бяха няколко страни от Европейския съюз - Румъния, Полша, Чехия, Унгария, Латвия и Хърватия, както и големи държави като Канада, Австралия, Мексико.

Подкрепа за признаването на Йерусалим за столица на Израел изразиха естествено САЩ и самата Израел, както и Гватемала, Хондурас, Маршаловите острови, Микронезия, Науру, Палау и Того.

След гласуването постоянният представител на САЩ Ники Хейли явно заплаши с отмъщение тези, които гласуваха срещу страната ѝ.

„САЩ ще запомнят този ден, в който бяхме атакувани в Общото събрание защото упражняваме правата си на суверенна нация. Ще си го спомним, когато отново бъдем призовани да дадем най-голямата вноска в бюджета на организация. Ще си го спомним, когато толкова много страни дойдат при нас, какъвто навик имат, за да искат от нас да плащаме повече и използваме влиянието си в тяхна полза", обяви Хейли.

„Ние няма да приемем решението на ООН, но сме доволни от големия брой държави, които избраха да не подкрепят резолюцията", обяви премиерът на Израел.

Ледерът на Палестина Махмуд Абас пък приветства решението.

„Решението на ООН отново потвърждава, че справедливата палестинска кауза се радва на подкрепата на международното право и никакво решение от която и да е страна не може да промени това. Ние няма да прекратим усилията си в ООН и международните форуми с които искаме прекратяване на окупацията и създаване на независима палестинска държава със столица Източен Йерусалим", обяви Абас.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Краварите пенясаха! Все по-често ще им се случва.

22.12.2017 01:00:11

Анонимен

А България има ли право да каже кой град да бъде столица на Белгия.

21.12.2017 20:37:42

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.