• 02 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8248
  •  GBP / BGN 2.2881
  •  CHF / BGN 1.9984
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Студенти изографисват 170-годишна църква

Студенти изографисват 170-годишна църква

/КРОСС/ По инициатива на БНТ2 и предаването „Рецепта за култура", студенти от Националната художествена академия „Николай Павлович" (НХА) ще изографисат 170-годишния храм във видинското село Чупрене.

Цървката „Св. Николай Чудотворец" в Чупрене има дълга история. Построена е през 1847 година, преди Освобождението, с усилията на местните хора и вече близо два века съхранява традициите и вярата. Някога към църквата е имало притвор, който е служел за хранене на бедните и килийно училище. На площада на селото днес е останала само черквата. Преди няколко години общината ремонтира рушащата се сграда, но стенописите по олтара не са възстановени.

Предаването „Рецепта за култура" и студенти от Националната художествена академия обединяват усилия за изографисване на свода и стените на черквата. Ръководството на Художествената академия и Община Чупрене подкрепят начинанието.

В предаването „Рецепта за култура", излъчено на 4 ноември, преподавателят в катедра „Стенопис" Любомир Драганов разказа подробности за работата над проекта, която започва тази седмица. Предстои да бъдат изготвени графични проекти, в съответствие с каноничните изисквания, които ще бъдат представени за одобрение от Видинската епархия.

В момента НХА подготвя едни от най-компетентните творци в областта на църковната живопис и възможността млади хора да се включат във възстановяването на храма, изграден преди повече от половин век е изключителна възможност за професионална изява, а за общината - да бъде вдъхнат нов живот на едно свято място - храмът „Св.Николай Чудотворец".

В новинарските емисии и в предаването „Рецепта за култура" репортерите на БНТ2 ще разказват подробности за етапите на благородното начинание.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Пенка Николова

Хвала на ръководителите им и на самите студенти! Това трябва да продължи завинаги - да практикуват изографисване реално върху църкви! А и те ще са удовлетворени - ще знаят, че изкуството им ще остане завинаги. Много е похвално! Благодарим им!

09.11.2017 20:46:51

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.