• 11 Дек 2025 |
  •  USD / BGN 1.6811
  •  GBP / BGN 2.2375
  •  CHF / BGN 2.0905
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 0°C

В Астрахан „доят” есетри за хайвер

В Астрахан „доят” есетри за хайвер

/КРОСС/ В Астрахан специалисти откриха начин да «доят» есетри за хайвер, съхранявайки живота им вместо да ги изкормват. Специалисти разказват, как именно протича процесът на «доене» на рибите.

Прави се разрез от 2 см. в коремната част на рибата, от който като фонтан избива струя от черен хайвер. Голямата метър и половина риба се слага с корема нагоре на специална операционна маса, прави се разрез, като на «хирурга» асестират двама мъже с медицински ръкавици. Единият гали рибата по корема в посока на разреза по такъв начин се получава въпросното «доене», а другия държи леген, предназначен за събиране на хайвера. По този начин се «издояват» около 5 килограма, а понякога дори 6. След като рибата се «издои» се пуска обратно в развъдника, специален водоем за «родилки». За 30 минути се «издойват» три риби. Хайверът веднага се пакетира в пластмасови кутии, които се изпращат в специален цех, където продукта се превръща в скъп деликатес.

Специалистите разказват, че само допреди 100 години, хайверът е бил достъпен за всяко обикновено семейство. Проблемите с дефицитния продукт започнали през 1950-те години, когато в СССР е започнало масовото строителство на ВЕЦ, в резултат на което, есетрата е започнала да намалява. До 1970-та година уловът на есетра е бил 20 хиляди на година, но след разпадането на СССР.

Към 2000 година уловът е бил не повече от хиляда тона на година. Числеността на рибата е намаляла толкова много, че в един момент уловът й е бил абсолютно забранен, а цената на черния хайвер се увеличила до цената на златото. Именно в този период риболовната компания «Белуга» е започнала своя уникален експеримент с размножаването на дивата руска есетра и каспийската моруна - две от най-ценните породи риби.

Тъй като вкусът на хайвера зависи от средата за обитаване на рибата, компанията създала собствени развъдници, в които развъжда собствено есетрово «стадо». За да бъде хайверът с хубав вкус (тъй като в естествена среда рибите обитават проточни водоеми), специалистите използват изкуствени проточни водоеми.

Главната задача на специалистите е да съхранят живота на рибите. Вместо традиционното избиване на есетрите, с цел добив на черен хайвер, те измислили вариант да «доят» самката, като съхраняват живота й. Освен това, специалистите използват специални инжекции, които да предизвикват по-бързо «раждане». Наричат тази процедура «ускорен аборт». Инжекциите се правят в мускулите на гърба на рибата със специален хормонален препарат, който влияе на организъма на рибата, но не и на хайвера. След което специалист извършва лека операция, като прави малък разрез, през който хайверът излиза навън. След такава процедура рибата се връща обратно във водата, а след кратко време може отново да се плоди.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2025 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.