• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 23°C

Екокоалиция призова кабинета да включи "Рила-буфер" в "Натура 2000"

Екокоалиция призова кабинета да включи "Рила-буфер" в "Натура 2000"

/КРОСС/ Коалицията "За да остане природа в България" приветства официалното решение от миналия четвъртък (16 октомври 2014 г.) на Европейската комисия (ЕК), която настоява в европейската екологична мрежа "Натура 2000" в България да бъдат включени нови територии. В декларация, разпространена до медиите, природозащитниците призовават правителството да предприеме необходимото за изпълнение на ангажиментите си към европейското природозащитно законодателство, българската природа и правото на българските граждани за чиста и запазена околна среда и напомнят специално за значимостта на т.нар. "Рила-буфер", която се пренебрегва през последните години.
Тъй като от 2010 г. до днес българските правителства не предприеха мерки за обявяване на цялата територия на орнитологично важното място (ОВМ) Рила за защитена зона от "Натура 2000", ЕК изпрати последното си предупреждение и даде срок от 2 месеца това да бъде коригирано, припомнят от коалицията и предупреждават, че в противен случай този казус, подобно на Калиакра, също се влезе в Европейския съд и страната ни може да бъде осъдена да плаща допълнително глоби за неспазване на европейското законодателство.
Орнитологично важното място Рила обхваща значителна част от територията на Рила планина, като включва Национален парк "Рила", Природен парк "Рилски манастир" и територия около двата парка, която към момента няма законова защита. Цялата му територия обхваща както високите алпийски части на планината, така и много стари иглолистни и широколистни гори и ливади. Обитава се от 130 вида гнездящи птици и е най-важното място в страната ни за опазването на врабчовата кукумявка, пернатоногата кукумявка и трипръстия кълвач, тя е и е едно от най-значимите места за други горски видове като черния кълвач, белогърбия кълвач, глухаря, които са застрашени в целия Европейски съюз.
Местата, обитавани от редки и застрашени видове, като правило осигуряват на човека чист въздух и питейна вода и спомагат за намаляване на ефекта от екстремни климатични явления като наводнения, ерозия, засушавания и много други, изтъкват природозащитниците.
От коалицията припомнят, че при обявяването на мрежата "Натура 2000" за птиците още през 2007 г. ОВМ "Рила" бе едно от местата, които не бяха изцяло обявени за защитени зони, поради което бе включено в наказателната процедура срещу България за недостатъчност на мрежата за опазване на птиците, стартирала още през 2008 г. Тогава за зона от "Натура 2000" беше обявен само Национален парк "Рила".
През 2010 г. в резултат на активни преговори между Европейската комисия, българското правителство и неправителствени организации четири от шестте значително намалени по площ територии бяха разширени - Пирин, Централен Балкан, Ломовете и Западни Родопи. Активно бяха обсъждани и варианти за разширението на защитена зона Рила, предлагани както от БАН, така и от експерти от НПО сектора. Търсеше се вариант за едновременно разширение на защитената зона за птиците и защитената зона за местообитанията, тъй като Европейската комисия ясно посочи на България, че включените в "Натура 2000" територии за опазване на кафявата мечка са недостатъчни. Въпреки намереното консенсусно решение от страна на експертите защитените зони да се разширят, така че да обхванат цялото ОВМ "Рила", крайното решение на правителството бе само Природен парк Рилски манастир да бъде включен в "Натура 2000". В резултат на това 15% от територията на ОВМ "Рила" остана извън "Натура 2000" - основно стари иглолистни, широколистни и смесени гори, но също така и ливади и пасища в по-ниските частта на планината.
Обявяването на цялото ОВМ "Рила" като защитена зона за птици ще увеличи националното покритие на Натура 2000 едва с 0,19%, но в същото време ще осигури правилната защита и управление на значителна част от националните популации на тези горски видове, подчертават от коалицията, пише "Дневник".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.