• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 30°C

Контрабандна крава докарала бруцелозата у нас

Контрабандна крава докарала бруцелозата у нас

/КРОСС/Нелегално внесена болна крава от чужбина е причината да избухнат три огнища на бруцелоза в страната ни, пише в днешнтия си брой в. "Земя".

Собственикът на животното от град Рила не уведомил ветеринарите и така е започнало безконтролното разпространение на болестта.

А в огнището на заразата лекарите установили, че имало жители, които пият заразено мляко, защото чули от знахари, че така може да се лекуват. Това обяви вчера министърът на земеделието и храните Десислава Танева. В момента огнищата са в град Рила, в село Смочево и в Плевенска област. Ще се търси строга отговорност за стопаните, които нарушават изискванията при отглеждане на животни. БАБХ може да санкционира фермерите, като им спре субсидиите, закани се министърката. За всяко животно в страната пък ще има имунопрофилактичен календар, изпълнението на който ще е условие за получаване на помощи. 

Огнищата на бруцелоза вече са три, като всички те са причинени от вкарването на една-единстве-на болна крава от чужбина у нас. Животновъдът от град Рила не е уведомил ветеринарите и така е започнало безконтролното разпространение на заразата, от която пострадаха и хора. Има и друг проблем - в огнището на заразата лекарите установили, че имало хора, които пият заразено мляко, защото смятат, че така се лекуват. Това обясни в студиото на БНТ министърът на земеделието и храните Десислава Танева. В момента огнищата са в град Рила, в село Смочево, което е близо до Рила и също е в Кюстендилска област, и в село в Плевенска област. Всичко тръгва от неспазване на законодателството, посочи Танева. „Интересът не може да е 500 лева за една крава, при положение че рискът за живота на хората е огромен", заяви министърът. Ще се търси строга отговорност за лица, които нарушават изискванията при отглеждане на животни. БАБХ може да санкционира фермерите, като им спре субсидиите и им отнеме животните. Новият пакет от мерки за по-добър контрол върху стопанските животни, който бе представен вчера, също бе коментиран от земеделския министър. Информационната система за животните и обектите, която се администрира от БАБХ, ще бъде подобрена. За всяко животно в страната ще има имунопрофилактичен календар, изпълнението на който ще е условия за получаване на субсидия.Животновъди, от чиито пасища са тръгнали горски пожари, ще останат без субсидии. Те ще бъдат наказани, тъй като не се допуска почистването на пасищата от захрастеняване чрез опожаряване, каза още Десислава Танева. Тя отхвърли предположението, че големият брой пожари са предизвикани от „дървената мафия". От общо 220 горски пожара до момента, само 4% от тях са причинени от мълнии, а всички останали - от човешка небрежност. Горската мафия няма участие, тъй като почти всички пожари тръгват от земеделски територии - пасища, а не от запалени огньове в гората, посочи Танева. Досега от огъня са засегнати 11 600 дка гори. От тях 3500 ще бъдат залесени, а в останалите територии, където пожарите са били с по-ограничено действие, гората ще се самовъзстанови.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.