• 15 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8116
  •  GBP / BGN 2.2747
  •  CHF / BGN 1.9955
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Иновацията в тютюневата индустрия за бъдеще без дим

Иновацията в тютюневата индустрия за бъдеще без дим

/КРОСС/ Интервю с д-р Морис Смит, научен сътрудник, отговарящ за външните комуникации към Научноизследователски център на „Филип Морис Интернешънъл“, за трансформацията на компанията и продуктите с намален риск

Морис Смит има докторска степен по медицинска химия и е дипломант по токсикология на Кралския колеж на патолозите във Великобритания. След завършване на докторската си степен той заема различни позиции в Института за изследване на ракови заболявания и Медицинския факултет на Юнивърсити Колидж в Лондон. През 1981 г. Морис започва работа като старши биохимик в отдела по токсикология на Министерство на здравеопазването на Великобритания в болница Св. Бартоломей (Лондон). През 1982 г. се присъединява към Unilever Research във Великобритания и става координатор на програмата за токсикология и безопасност на храните. През 1998 г. се премества в Холандия, където започва работа за Unilever Health Institute като мениджър регулаторни въпроси и работи по теми, свързани с храненето и свързаната с това комуникация относно влиянието върху здравето. Той се присъединява към „Филип Морис Интернешънъл“ през 2006 г. и работи по оценката на нови продукти, разработени с цел предоставяне на по-малко рискови алтернативи на пълнолетните пушачи.

- Господин Смит, в България сте във връзка с участие в научна конференция, посветена на иновациите в здравния сектор. Това е необичайно за представител на тютюневата индустрия. Какво представя „Филип Морис Интернешънъл“ на тези събития?

- Първо искам да Ви благодаря за възможността да дам интервю за вашето списание. Нека в началото обясня голямата картина. Ние във „Филип Морис“ започнахме най-голямата промяна в нашата история - промяна в посока бъдеще без дим. Решени сме да осъществим мащабна трансформация на своя бизнес. Това е безпрецедентна и историческа промяна не само за „Филип Морис“, но и за цялата тютюнева индустрия, като „Филип Морис“ е лидерът в нея.

Може да се запитате как възнамеряваме да направим това. Отговорът е чрез разработване на по-безвредни алтернативи на конвенционалните цигари, които един ден ще заменят изцяло. За да бъдем сигурни в твърдението, че нашите продукти носят потенциално по-малък риск, ние във „Филип Морис“ провеждаме широкообхватни научни изследвания, като прилагаме стандартите, използвани от фармацевтичните компании и съответстващи с насоките на Американската агенция по храни и лекарства (FDA).

В нашата научноизследователска програма са ангажирани 400 учени и ние публикуваме открито всичките си резултати – положителни и отрицателни, на нашата страница PMIscience.com. Вече сме публикували над 200 статии с взаимен научен контрол, в които представяме подхода и проучванията ни до момента. През последните 10 години „Филип Морис“ инвестира над 3 милиарда долара в научноизследователска дейност и ние наистина имаме какво да покажем. Участвали сме в редица научни конференции, а всичките ни клинични изследвания са част от публично достъпни сайтове за клинични проучвания.

А сега нека отговоря на въпроса Ви относно участието ни в събития и презентации пред здравни специалисти. Днес в света има над 1 милиард пушачи. И според данни на Световната здравна организация този брой ще остане същият в следващото десетилетие. Той се равнява на броя шофьори в света и на потребителите на Facebook.

Ние вярваме, че имаме алтернатива с потенциално намален риск, която може да помогне на част от тези хора. Длъжни сме пред пушачите и обществото като цяло да говорим за това, да демонстрираме научните си данни и да предлагаме тези продукти на пазара.

Много експерти по обществено здраве подкрепят идеята за политики, базирани на концепцията за намаляване на вредата, чрез осигуряване на пушачите - които така или иначе не биха се отказали от пушенето, на негорими алтернативи на цигарите.

Даваме си сметка, че за да има обществеността пълно доверие в научните ни данни, те трябва да бъдат оценени и потвърдени от други независими органи в един непрекъснат процес, като приветстваме независимата проверка и контрол. Вече представихме научните доказателства относно нашата първа платформа с намален риск - продукта, наречен IQOS, на Американската агенция по храни и лекарства и на Министерството на здравеопазването на Великобритания. Искаме данните ни да преминат през независима оценка, така че обществеността да може да направи своите изводи.

- Казахте, че сте инвестирали 3 милиарда долара. Можете ли да ни запознаете с процеса на създаване и разработка на продукти с намален риск?

- Вече споменах концепцията за намаляване на вредата от тютюна, която може да доведе до положителен ефект както за пушачите, така и за цялото общество. Но въпросът не е само да бъдат разработени продукти с намален риск, защото тези продукти може да не бъдат приети от пушачите и те да не са склонни да ги употребяват.

За да се постигне намаляване на вредата, трябва да имаме и двете страни на уравнението – продукти с по-малък риск, които осигуряват на пушачите ритуала и преживяването, с които са свикнали. Във „Филип Морис“ посветихме последните 10 години в търсенето на начин да бъдат изпълнени и двете страни на това уравнение. Всяка констатация, свързана с потенциала за намален риск на даден продукт в сравнение с продължителното пушене на цигари, трябва да бъде подкрепена и потвърдена в поредица от различни проучвания, а не само от един лабораторен анализ или едно клинично изследване. Нашият подход е разработен така, че да осигури 5 нива на научни данни в края на изследователската програма. Първата стъпка в програмата е разработването на продуктовата платформа. На този начален стадий „Филип Морис“ проверява дали дизайнът на продукта не носи рискове, различни от вече познатите рискове при цигарите. Едва след това компанията започва да провежда следващите проучвания. Извършват се лабораторни и клинични изследвания, чрез които да се оценят излагането на вредни вещества и потенциала за намален риск.

Освен това компанията извършва проучвания за това дали хората разбират комуникационните послания за рисковия профил на продукта и как употребяват продукта на практика. И накрая, компанията следи дългосрочната употреба на продуктите след пускането им на пазара. На всяка от тези стъпки „Филип Морис“ генерира научни данни на базата на строги стандарти и тези данни са основата за изчерпателните доказателства в подкрепа на твърденията ни за намален риск на продукта.

- Можете ли да разкажете повече за първата продуктова платформа с намален риск - IQOS. Как функционира този продукт?

-Всички знаят, че пушенето е вредно, но не всички знаят защо е вредно. Основният ритуал на пушене е прост. Пушачът пали цигара, с което стартира високотемпературна реакция, позната като горене. При този процес на горене тютюнът достига температура от над 800 градуса и се образуват дим и пепел. Образувалият се тютюнев дим съдържа над 6 000 известни вещества, за някои от които външни агенции са установили, че причиняват или биха могли да причинят заболявания, свързани с пушенето, като рак на белия дроб, сърдечно-съдови заболявания и емфизем. Затова общата идея в основата на всички наши продукти с намален риск е премахване на горенето, като по този начин се намалява или премахва образуването на много от тези вредни вещества.

IQOS, нашият първи бездимен продукт, работи на принципа на нагряване, а не на горене. Платформата се състои от устройство, което се зарежда и холдер. В холдера се поставя тютюнев стик. Посредством електронен компонент тютюнът се нагрява до максимална температура от 350 градуса по Целзий – 3 пъти по-ниска от температурата, при която тютюнът гори. „Филип Морис“ и нашите партньори разработиха тази комплексна технология – създаване на прототип, дизайн, научна оценка, миниатюризация, производство на тютюневи стикове, както и малка метална пластина, която дава възможност за прецизен контрол на нагряването на тютюна.

Техниката на преработка на тютюна също е специална и се нарича гофриране, а тютюнът се приготвя под формата на каша. В тютюневия стик има биополимерен филтър, който охлажда аерозола, образуван при употреба на продукта. Всички елементи на платформата – електронни компоненти, биополимерен филтър, метод на обработка на тютюна и други, са патентовани от „Филип Морис“. Компанията има 2350 издадени патенти и 3750 подадени заявления за патент. Това я нарежда сред първите 100 компании с най-много подадени заявления за патенти, като ние сме единствената тютюнева компания в този престижен списък.

- В дълг ли е тютюневата индустрия към пушачите? Има ли и други опити в глобален мащаб за разработване на цигари с намалена вреда, в каква посока са научните изследвания по въпроса?

-“Филип Морис“ като водеща тютюнева компания откликва на очакванията на пушачите и на обществото. Но не само ние сме убедени, че трябва да сме носители на промяната и да направим всичко по силите си, за да разработим и предложим на пълнолетните пушачи по-добра алтернатива на пушенето. Разполагаме с експертните знания, познаваме потребителите, имаме научната база и решимостта да работим за бъдеще без дим.

Аз съм на мнение, че световните тенденции вървят в тази посока. Други тютюневи компании също разработват различни алтернативни продукти. Понастоящем има три основни категории продукти, съдържащи никотин, които са алтернатива на пушенето. Това са „продукти с нагряване, но без горене“, „хибридните продукти“ и „продуктите, съдържащи никотин“. Общото между тези три категории е, че при тях се образува аерозол, който съдържа никотин, без тютюнът да гори и чрез електронен контрол на температурата. При продуктите от всички категории не се образува дим, а аерозол, като концентрациите на вредни вещества в него са значително по-ниски и той почти или изобщо не влияе негативно на въздуха в затворени пространства.

Широко известно е, че горенето, а не никотинът, е основен причинител на заболявания, свързани с пушенето. Не само компаниите, но и правителствата работят за намаляване на вредата от тютюна чрез въвеждане на негорими продукти. Един добър пример в този смисъл е Великобритания. На 14 септември тази година Великобритания стартира обществени консултации с цел да се вземе решение дали производителите на електронни цигари могат да представят информация на потребителите относно по-ниския риск при употреба на електронни цигари в сравнение с пушенето на обикновени цигари. Консултациите бяха инициирани след постигането на консенсус във Великобритания, че електронните цигари представляват по-малък риск и могат да играят важна роля за намаляването вредата от пушенето. Както и че пушачите трябва да бъдат насърчавани да ползват електронни цигари вместо конвенционални.

- Предлаганите в момента на пазара изделия за отказ от тютюнопушене, съдържащи никотин, не се ли конкурират с бездимните тютюневи изделия? Как бихте коментирали факта, че здравноосигурителните системи на някои държави в света възстановяват разходите за продукти за спиране на пушенето на пациентите?

- Отговорът е „не“. Електронните цигари, нагреваемите тютюневи изделия и хибридните продукти могат да намалят вредата от пушенето, но не могат да се разглеждат като медикаменти. Никотин-заместващите терапии (хапчета, лепенки, дъвки и др.) са обект на съвсем различна регулация и са създадени за пушачи, които искат да спрат да пушат.

Нашите нови продукти с намален риск имат друга цел. Те са разработени за хората, които не биха спрели да пушат, но искат да намерят по-безвредна алтернатива на цигарите. Няма конкуренция между тези два подхода. Ние във „Филип Морис“ сме решени да направим всичко възможно и да продължим нашите научни изследвания в ползва на обществото и потребителите.

- Вие идвате от Великобритания. Бихте ли казали дали регулациите относно пушенето във Великобритания са по-строги от тези в другите страни от ЕС?

- Регулациите във Великобритания са много строги, когато става дума за конвенционалните цигари. Така, че що се отнася до горимите изделия, страната е пример за силно рестриктивна политика.

Съгласно новият План за контрол на тютюна, представен през юли 2017 г., Министерството на здравеопазването на Великобритания си поставя за цел да намали нивата на тютюнопушене сред младежите и възрастните съответно до 3% и до 12% до 2022 г.

От друга страна, в плана е отчетена ролята на електронните цигари за намаляване на вредата от тютюна в Англия и се посочва, че ще бъде извършена оценка дали другите алтернативи на цигарите, в т.ч. новите тютюневи изделия имат потенциал да намалят вредата от тютюна. Освен това властите се застъпват за различен законодателен режим за изделията с електронно изпаряване от тези за пушене. Излезе доклад, в който се посочват силни аргументи в полза на употребата на електронни цигари на публични места.

Продукти с намален риск е терминът, който „Филип Морис“ употребява за продукти, които представляват, има вероятност да представляват или имат потенциала да представляват по-малък риск от вреда за здравето на пушачите в сравнение с тези, които продължават да пушат цигари. „Филип Морис“ разполага с набор от такива продукти в различни етапи на развитие, научна оценка и търговска реализация. Тъй като при нашите продукти тютюнът не гори, те образуват много по-малки количества вредни и потенциално вредни вещества в сравнение с цигарения дим.

*интервюто е взето със съдействието на „Филип Морис България“ по време на участието на Морис Смит на конференция за добрите практики в здравния сектор в София

* Източник : www.dotbg.bg

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Кво да каже доктор Марлборо , всичко си е супер , пушете спокойно деца ...

26.03.2018 22:02:33

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.