• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Теодора Халачева: Деинституционализацията на децата от домовете се превърна в бизнес

Теодора Халачева: Деинституционализацията на децата от домовете се превърна в бизнес

/КРОСС/ „Предоставянето на услугите за деца в риск на търговски дружества или т.нар. деинституционализация стана бизнес", коментира народният представител от „БСП за България" Теодора Халачева. Конкретният повод бе отговорът, който получи от социалният министър относно квалификацията на персонала в Центъра за настаняване от семеен тип в гр. Карлово. Въпросният център стана злополучно известен с разкрития на деца, настанени там, които се оплакаха от служителите.

„Министър Петков призна, че в голямата си част персоналът няма нужната квалификация и опит за работа с деца в риск", посочи Теодора Халачева и цитира, „Ръководителят е икономист, педагогът е филолог, социалният работник е политолог по образование. Останалите трима служители в центъра са със средно образование, един с основно, като има и три незаети щатни бройки". По думите й, децата в риск се нуждаят oт специализирана и компетентна грижа, а предоставяната от фирмите услуга не отговаря на тези критерии. „Всъщност такива не са заложени в Нормативната уредба, което е повече от нелогично", подчерта народният представител.

Затова от трибуната на Народното събрание още в петък предложи на социалния министър този пропуск да бъде отстранен. „Нормативната база трябва да е съобразена с Конституцията ни и с Конвенцията за закрила на детето", поясни Халачева. Според нея държавата трябва да бъде изключително взискателна и безкомпромисна по отношение на фирмите, които изпълняват услугите за деца в риск, особено в частта за назначения персонал.

„Целта на едно търговско дружество е да намали разходите си, поради което се наема и по-ниско квалифицирани служители на по-ниски заплати. Но целта на държавата е да защити децата в риск и да се погрижи за тях по най-добрия възможен начин", категорична е Теодора Халачева.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.