• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Музеят на Огюст Роден отваря врати след ремонт

Музеят на Огюст Роден отваря врати след ремонт

/КРОСС/Музеят на прочутия френски скулптор Огюст Роден в Париж отваря врати на 12-ти ноември, рождения ден на Роден, след мащабен ремонт за 16 милиона евро.

"Мислителят" на Роден посреща посетителите още в градината на музея. Сградата, в която се помещава, е била посолство на Русия по времето на Наполеон. В нея е живял и творил Роден до смъртта си през 1917-та година.

Освен негови творби, в музея се съхраняват и картини на Ван Гог и Едвард Мунк от личната колекция на Роден.

Музеят на Огюст Роден е отворен през 1919г. в хотел Бирон и околните площи. Роден е използвал хотела като собствена резиденция от 1908г. Впоследствие дарил цялата си колекция от скулптури, като уговорката му с френските власти била Бирон да се превърне в негов музей, както и станало.

Огюст Роден (Франсоа Огюст Рене Роден) е един от основоположниците на импресионизма в скулптурата. Признание за таланта си Роден получава, когато държавата откупува две негови статуи - "Йоан Кръстител" (1878) и "Крачещият мъж" (1877). Следва поръчка за изработката на голям скулптурен портал от френското правителство. Роден посвещава остатъка от живота си на работата си над "Портите към ада". Черпи вдъхновение от "Божествена комедия" на Данте и "Цветята на злото" на Шарл Бодлер, от порталите на готически катедрали, както и от творчеството на флорентинския скулптор Лоренцо Гиберти. Започва работа върху Портите през 1880 г., но не успява да довърши работата си.

Едновременно с това Роден създава цял ред монументални пластики. Статуята на Балзак е последната голяма творба на Роден, но в последвалите години той създава много забележителни скулптурни портрети, поръчани му от известни и влиятелни личности. Има много последователи, а учениците в ателието му правят многобройни копия на творбите му. В началото на XX в., славата на скулптора се разпространява по целия свят и френското правителство му предоставя цял павилион на Световното Изложение в Париж през 1900 г.
Роден завещава своите произведения на френския народ и сега те са в неговия музей в Париж и в Музея Орсе (Париж), а така също и в музея на Роден във Филаделфия.

80 скулптури и 20 рисунки на Роден видя и българската публика в изложбата "Метаморфози" в София през 2014 година. 

Сред експонатите бяха фигури от монументалната творба на Роден "Портите към ада", между които прочутата композиция "Мислителят", която изобразява както Данте, така и автора като създател, и "Ева", вдъхновена от "Робите" на Микеланджело; "Свети Йоан Кръстител" и монументална версия на "Крачещият мъж"; "Минотавърът", "Ирида", "Кентавърката".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.