• 13 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8145
  •  GBP / BGN 2.2728
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

КТ „Подкрепа”: Делегираните бюджети засилиха тенденцията за спад в качеството на образованието

КТ „Подкрепа”: Делегираните бюджети засилиха тенденцията за спад в качеството на образованието

/КРОСС/ Ако пасивната толерантност на институциите в образователната система към рекета от родители продължи, това ще бъде най-лошият път за изход от кризата в българското образование, заявява председателят на Синдикат „Образование" към КТ „Подкрепа" Юлиян Петров в коментар на некомпетентната намеса на родители в организацията на учебно-възпитателния процес в българското училище. 

Пореден пример за това е случаят за намеса на родители в ръководството и учебния процес в Природо-математическата гимназия „Никола Обрешков" в Казанлък, където родители изнудват учители и директор за по-високи оценки на своите деца. Протестът на родителите показва упорито желание за превръщане на престижната за града образователната институция в социален интернат.

Професионализмът на известния учител по физика г-н Теодосий Теодосиев, който през тази година получи и приза на синдиката за най-добър учител „Стоян Михайловски", е безспорен, а директорът на гимназията и началника на Регионалния инспекторат в Стара Загора трябва да се намесят твърдо в посока на качественото образование и справедливите оценки, посочва Синдикат „Образование".

За огромно съжаление, след въвеждане на делегираните бюджети през 2008 г. се засилиха тенденциите за спад в качественото образованието, за поява на незаслужено високи оценки, които да се харесат на родителите и задържат ученика в училището. Защото в противен случай, училищата бяха закривани, а учителите оставаха без работа, но големия печеливш бяха общините, които получаваха 125 хил. лв. за закрито училище.

Безброй станаха набезите на родителите, които останаха безкрайно пасивни в доброволческите училищни кампании, но прогресивно активни към учители и директори, които не пишеха оценки по милост и не извиняваха безпринципно отсъствията на техните деца.

Синдикат „Образование" смята, че МОН и регионалните инспекторати трябва незабавно незабавно да се събудят и защитят категорично качеството на образованието и професионализма на учителите и спрат криворазбраната толерантност към родители и тяхната некомпетентна намеса в управлението и образователните процеси в училище. Това би съживило и стимулирало добрите български учители, които въпреки трудната и стресова професия постигат национални и световни успехи със своите ученици.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.