• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Известният скулптор Живко Седларски пристигна от Франция за самостоятелна изложба

Известният скулптор Живко Седларски пристигна от Франция за самостоятелна изложба

/КРОСС/ Скулпторът Живко Седларски, който от 30 години живее и твори във Франция, пристигна в България, за да представи в Пловдив самостоятелна изложба с нови, непоказвани досега скулптури, пластики и рисунки. Изложбата ще бъде открита на 13 юни от 18.30 ч. в галерия „Аспект".Изложбата носи името на най-новата му мащабна скулптура на жена в „метална рокля" - „Дева - М". Висока 2,32 м тя е изработена от арматурно желязо. До края на месеца жителите и гостите на Пловдив - европейската столица на културата 2019, ще могат да я видят на открито пред галерията.

Попитан защо точно „Дева -М", скулпторът отговаря: „Всеки се моли на своя Господ, а аз - на Девата. Нека всеки намери своето М - може да е Мария или Мая, но също Мода, Майка, Муза, Модел, Мадона, Марица (все пак сме в Пловдив), Манекен, Метал, Монумент, Молитва и още, и още...". В галерия „Аспект" скулпторът ще представи десет пластики на женски силуети в рокли от бронз и неръждаема стомана, както и рисунките, предшестващи появата на скулптурите. Темата „Рокля" е запазена марка на твореца. В нея той работи вече единадесета година. Началото на този период в творчеството му поставя уникалната внушителна женска фигура в рокля от неръждаема стомана „Rainbow In The Darк" - „Дъга в Нощта", която краси замъка Bois Guy във Франция.

Сред емблематичните му скулптури в тази тема са също „Жената на рибаря", „Полъх", „Фукла" и др. У нас на открито могат да се видят две от ефектните рокли на Живко Седларски - рокля „Сирена" в Поморие и „Бягаща по вълните" в Бургас. В Карлово се намира една от първите монументални творби на автора - 4-метровият войнишки паметник от бронз „Майката", който карловчани днес наричат „Розоберачката".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.