• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8258
  •  GBP / BGN 2.3126
  •  CHF / BGN 2.0456
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 30°C

Родители протестират срещу стипендиите за ромски ученици

Родители протестират срещу стипендиите за ромски ученици

/КРОСС/ Всички деца трябва да са поставени при равни условия, настояват недоволните от новия проект на МОН

Стипендиите за ромските гимназисти, които просветното министерство се кани да раздава по съвместен проект заедно с Ромския образователен фонд, разгневиха много родители в страната. "Защо да има стипендии само за роми, това е дискриминация с обратен знак. Искаме равен старт за всички деца", коментираха майки и бащи от Добрич пред Нова тв. Те се бяха събрали рано сутринта вчера на протест, за да изразят гражданската си позиция. Подготвили са и жалба, която идната седмица ще пратят в МОН.

Родителите се обявиха срещу оповестения преди ден 2-годишен проект на частния ромски фонд и МОН, по който ще бъдат раздадени над 1 млн. лв. за стимулиране на ромите да завършат средно образование. 60% от парите идват от частната структура, но просветното министерство дава 218 000 евро. Парите са за стипендии на ромски ученици, завършили 8-и клас - по 30 евро на месец, както и за възнаграждения за техните ментори. За двете години на проекта се очаква 150 ментори да подпомогнат учениците в тяхното обучение, за което те ще получават по 500 евро на година.

"Много ни притесняват критериите, по които ще се раздават тези пари. За да получат стипендия, българските деца трябва да имат успех над 5.50, а ромските - над 3.50. За каква интеграция говорим, при положение че 3.50 не означа определено грамотен? Освен това за българите стипендиите са в левове, а за ромите - в евро", посочи една от протестиращите майки. "За пореден път институциите ни разделят на българи и роми. Искаме равен старт за всички деца", коментираха други родители. Дошъл на протеста баща пък се чудеше с какво неговото дете "е по-маловажно от едно циганче". "Циганите се ползват предимно по избори, дават им по едно кебапче и готово", заключи той.

"Проектът е пилотен, министерството няма как да не се включи, когато става дума за интеграция на ромите", мотивира се Мануела Радева, директор на Центъра за образователна интеграция на деца и ученици от етническите малцинства (структура към МОН), който ще изпълнява проекта. От думите й се разбра, че размерът на стипендията ще зависи от успеха на ученика - ако той е между 3.50 и 4.00, сумата ще е по-малка, а ако е над 4-4.50 - ще е по-висока. Според Радева ромите са много по-бедни от българите и българският език не им е майчин, затова и имат нужда от допълнителна подкрепа, за да не отпаднат от училище. "Равен старт не значи еднакъв старт", посочи тя. По нейни данни за м.г. преждевременно класната стая са напуснали 2300 ромски ученици. Радева коментира още, че целта на проекта е той да се превърне в държавна политика, като в крайна сметка биват стимулирани "не само ромите".

Родителите обаче казаха, че са против "да се стимулират ромите, които не желаят да се образоват", и затова, ако не бъдат чути, възнамеряват да продължат с протестите.

Източник: "Сега"

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Димитрина

Още от малки циганите са учат, че без да правят нищо ще получават всичко , защото Държавата им е длъжна. И този проект е такъв - за циганетата стипендии, а за всички останали - Кунева и Бойко

24.10.2016 17:51:45

Анонимен

Брутална мутро-тиквена държава. Дискриминация с обратен знак. След 10-20 години ще останат само тъмнозелените. Те ли ще развиват държавата? Те ли ще осигурят научен прогрес, иновации, производство, висок БВП, те ли ще плащат данъци и осигуровки?

21.10.2016 20:09:11

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.