• 21 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Русия ще строи АЕЦ в Унгария по европейските закони

Русия ще строи АЕЦ в Унгария по европейските закони

/КРОСС/ Руската държавна корпорация „Росатом" ще построи два нови блока на АЕЦ „Пакш" в Унгария при пълно спазване на законодателството в страната и в Европейския съюз, заяви първият зам.-генерален директор на компанията Кирил Комаров пред журналисти по време на Третия форум на доставчиците в ядрения отрасъл „Атомекс - Европа 2015" в Будапеща.

На 19 ноември тази година Европейската комисия информира унгарското правителство, че започва разследване заради плановете на държавата да осигури финансиране за изграждането на АЕЦ „Пакш 2" - пети и шести блок на съществуващата площадка. Всеки от тях ще бъде с мощност 1200 мегавата, а инвестицията се оценява на 12,5 млрд. евро. За изграждането им Русия обяви, че отпуска дългосрочен кредит от 10 млрд. евро.

„Този проект може да бъде осъществен без държавна подкрепа. Електроенергията от него ще бъде конкурентоспособна, продаваема на пазара. Затова ние стоим твърдо зад този проект", заяви Атила Ашоди, комисар на унгарското правителство за изграждането на АЕЦ „Пакш 2". В същото време той декларира тясно сътрудничество с ЕК по проекта. „Ние сме за диалог. След тази проверка нашите решения ще стъпват на още по-здрава основа", допълни Ашоди.

Комисарят потвърди твърдата позиция на унгарското правителство, че проектът за АЕЦ „Пакш 2" съответства на всички предписания на ЕК. „Ако ЕС поиска промени, правителството е готово да ги направи", каза още той.

„Унгария е член на ЕС и е в общ интерес - наш и на Русия, този проект да отговаря на всички изисквания и регулации на Съюза", подчерта представителят на правителството.

В момента Унгария обсъжда три въпроса с ЕК. Първият е свързан със специалния закон, приет в страната за изграждането на „Пакш 2". С него условията по договора с „Росатом" за изграждането на централата бяха засекретени и беше уредено в какви случаи тези тайни може да се разкриват, припомня „Епицентър".

Вторият въпрос е дали проектът ще получи държавна субсидия. В момента се водят подробни разговори за това.

Третата тема е за спазването на конкурентни процедури при избора на главния изпълнител и на другите доставчици. Брюксел попита по какъв начин „Росатом" е определена за компанията, която ще построи новите блокове в унгарската АЕЦ. „И по този въпрос в момента се намираме в активни разговори с ЕК", каза Ашоди.

„Росатом" не е страна в обсъждането на проекта с ЕК, коментира първият зам.-шеф на „Росатом" Кирил Комаров. „Тези преговори се водят от нашите унгарски партньори. Но мога да кажа, че ние много точно изпълняваме своите ангажименти и всичко по този проект се прави много чисто и прозрачно", допълни той.

По думите му проектът за АЕЦ „Пакш" е изключително изгоден, както за Унгария и Русия, така и за ЕС - включително защото създава много работни места в Европа и защото нейната промишленост ще получи много поръчки. „Днес на конференцията „Атомекс - Европа 2015" има няколкостотин участника. Всички те са ръководители на компании, които искат да получат поръчки и да работят по проекта. И съм сигурен, че ще ги получат", каза Комаров.

Унгарските подизпълнителни и доставчици на оборудване ще получат 40% от стойността на проекта. Очаква се реалното строителство на площадката да започне през 2017 година. Основното оборудване - реакторите и парогенераторите, ще бъдат произведени в Русия. За останалите
съоръжения и услуги, включително за строителните дейности, „Росатом" ще провежда открити търгове. На площадката ще работят между 4 и 5 хиляди души.

„Нашата практика показва, че срещу всяко работно място на площадката се отварят още 4-5 в промишлеността, предимно в страната, където се изгражда централата. Съответно около 25-0 хил. души ще бъдат ангажирани с проекта", пресметна Комаров. Всеки конкурс ще бъде обявяван и провеждан според изискванията на унгарското и европейското законодателство.

Позицията на „Росатом" е, че търговете за избор на технология за АЕЦ или на главен изпълнител не са ефективни. „През последните години никой по света не провежда конкурси за строителство на АЕЦ. Единственият пример за търг е в Чехия за проекта „Темелин". И той много добре показа, че с конкурс не може да се избере строител на АЕЦ. Защото броят на въпросите, които едновременно трябва да бъдат решени, е толкова голям, че не могат да бъдат поместени в нормален конкурс", обясни Комаров.

В този процес трябва да бъде избрана технологията, по която ще се строи, да се реши въпросът с финансирането, да се уточни каква част от дейностите ще се извършва от местни предприятия, да се обучават кадри за бъдещата централа, да се решат въпросите за отработеното ядрено гориво и за радиоактивните отпадъци.

„Днес в Европа се строят пет реактора - три по руска технология и два по френска. И нито един от тях не е бил избран чрез конкурс", обобщи Комаров.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.