• 17 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Кубчето Рубик трябвало да учи студентите да мислят пространствено

Кубчето Рубик трябвало да учи студентите да мислят пространствено

/КРОСС/ Кубчето Рубик е представено за първи път в края на март 1974 г.

Кубът е механична главоблъсканица, изобретена от унгарския скулптор и професор по архитектура Ерньо Рубик. Той казва, че целта му била да накара студентите си да мислят пространствено. През 1980 г. кубчето е обявено за най-добрата играчка в света.

Първоначално кубът на Рубик е наречен „Магически куб” от създателя си, но е прекръстен на „Куб на Рубик” през 1980 г. от Майкъл Егнот.

Пластмасовият куб е разпространен в четири варианта: 2×2×2 (джобен), 3×3×3 (класически), 4×4×4 („Отмъщението на Рубик”) и 5×5×5 (професорски).
 
Кубчето на Рубик (вариантът 3x3x3) има 43 252 003 274 489 856 000 различни комбинации.Само една от тях е подреденият куб. Според изчисленията сред тях има над 100 000 позиции, които могат да доведат до крайно решение за двайсетина, дори за 15-19 хода.

По света се провеждат множество състезания по редене на кубчето на Рубик. От 1982 г. започват да се провеждат и световни първенства. Първият шампион е виетнамецът Мин Тай, който печели състезанието за 22,95 сек и представя САЩ. През 2013 г. е поставен световен рекорд от 5,55 сек, за които холандецът Матс Валк нарежда пъстрото кубче.

Любопитен факт е, че преди години беше открит най-бързия начин за подреждане на кубчето на Рубик. Международен екип специалисти доказа, че от случайна комбинация на елементите на играчката може само за 20, дори за по-малко ходове, кубчето да се подреди. Те използвали компютри на компанията Google, за да превъртят всички възможни комбинации на 54-те цветни квадратчета, от които е съставена играчката.

Полученият минимум от 20 хода нарекли „божественото число”, защото само Бог можел да знае оптималният брой комбинации.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.