• 07 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Бойко Борисов: Липсата на единство по миграцията може да потопи Балканите

Бойко Борисов: Липсата на единство по миграцията може да потопи Балканите

/КРОСС/ Трябва да сме много единни по въпроса за миграцията, заяви днес премиерът Бойко Борисов в Белград след четиристранната лидерска среща на България, Гърция, Румъния и Сърбия.

„Ако нещо може да ни потопи Балканите, това е този процес. България се справя прекрасно и мисля, че колегите от Сърбия го отчитат, колегите от Румъния го отчитат, трябва много да се помага на Гърция и да се държим много единни и здраво заедно", каза българските министър-председател.

„За съжаление напредъкът, който очаквах по време на австрийското председателство, не е толкова голям, колкото ми се искаше. Надявам се колегите от Румъния в следващите шест месеца и, разбира се, им пожелавам голям успех, да държат тази тема и да я приключат", добави той.

Премиерът подчерта, че с Гърция се прави много за магистралата София-Солун, а до година и половина ще е готова отсечка до сръбската граница на магистралата София-Ниш. Действа се и за свързаност с газовия терминал в Александруполис, ще се работи и за още един мост на Дунав с Румъния.

„Ние пуснахме поръчката за газовите тръби и за интерконектора, газовия хъб „Балкан". Активно работим с Гърция по интерконектора с Александруполис за втечнен газ, с Румъния имаме интерконектор, а съответно и в акваторията на Черно море продължават проучванията и от страна на Румъния и от страна на България в находищата „Хан Аспарух" и „Силистар". Така че надявам се и в газовите енергийни връзки не само да бъдем диверсифицирани, но и да бъдем един отбор, за да бъде в изгода на всички", каза Борисов.

Президентът на Сърбия Александър Вучич благодари за усилията на българското европредседателство за усилията държавите от Западните Балкани да получат европейска перспектива, като каза, че разчита усилията да продължат и в рамките на предстоящото румънско председателство от 1 януари 2019 г.

Румънската министър-председателка Виорика Дънчила обяви, че много важно е да се довърши свързаността в региона. В рамките на румънското председателство на Съвета на ЕС от януари е важно да работим по общи теми и да подкрепяме Западните Балкани, посочи тя. И съобщи, че кохезионната политика, общата селскостопанска и общата политика за миграция и убежище ще са в центъра на румънското европредседателство.

На всяко тримесечие лидерите на четирите страни се събират и отчитат напредъка по общите проекти за свързаност, магистрали, скоростни жп линии между гръцките пристанища с тези в Бургас, Варна и Русе, и оттам коридора през Румъния, газовите връзки са особено актуална в момента тема и в контекста на действията на страната ни по газовия хъб „Балкан" край Варна. В рамките на формата се обсъждат още сигурността в региона, европейската перспектива за част от държавите.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.