• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 24°C

Дилма Русеф обяви амнистия за недекларираните офшорни сметки

Дилма Русеф обяви амнистия за недекларираните офшорни сметки

/КРОСС/Президентът на Бразилия Дилма Русеф подписа законопроект в четвъртък, който дава амнистия за притежателите на недекларирани офшорни активи в замяна на глоба, която е част от усилията за намаляване на увеличаващия се бюджетен дефицит и съживяване на инвестициите в икономиката, предаде "Ройтерс".

Законът предлага амнистия от съдебно преследване за бразилците, ако те върнат недекларираните суми в Бразилия и платят 30% глоба под формата на данъци.

Когато законопроектът беше одобрен в Сената в края на миналата година, правителствени служители заявиха, че това би могло да донесе около 11 млрд реала (2.74 млрд. долара) в приходи.

Русеф наложи вето на части от законопроекта, включително един, който разпределяше част от събраните глоби към регионалните правителства. Тя също е отказала предложение към активите да бъдат включени недекларирани бижута, скъпоценни камъни, произведения на изкуството и антики, както и блокира предложение да се даде възможност за изплащането на глобите на вноски.

Законопроектът е критикуван като твърде снизходителен за укриващите данъци. Критиците казват, че той улеснява прането на пари, произтичащо от корупционен скандал в контролираните от държавата предприятия, в които милиони реала са били източени в тайни сметки на политици и бизнесмени, свързани с управляващата коалиция, в Швейцария и офшорни финансови убежища.

Длъжностни лица се надяват, че законът, в съчетание с нарастващото международно сътрудничество, ще допринесе за възпирането на лицата, укриващи данъци. През юли миналата година Конгресът на Бразилия ратифицира споразумение за обмен на данъчна информация със САЩ.

Дори и с амнистията, Русеф ще има проблеми са се справи с бюджетния дефицит на страната, тъй като икономиката е изправена пред най-дългата и дълбока рецесия от 1901 г. насам, коментира "Ройтерс". Правителството се стреми да постигне бюджетен излишък преди дълговите плащания, еквивалентни на 0.5% от брутния вътрешен продукт тази година, въпреки че икономистите прогнозират дефицит от 1% от БВП.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.