• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Стартира процедура по импийчмънт срещу Дилма Русеф

Стартира процедура по импийчмънт срещу Дилма Русеф

/КРОСС/Президентката на Бразилия Дилма Русеф нарече несъстоятелно и необосновано решението да се стартира процедура на импийчмънт срещу нея, съобщи ТАСС. Решението е на председателя на долната камара на бразилския парламент Едуардо Куня. Той се обосновава с искане на опозицията, която обвинява държавния глава във финансови нарушения в края на предишния управленски мандат.

Според опозиционерите президентката в онзи период нарочно е забавила финансовия отчет на правителството, за да не излязат неблагоприятни данни, които биха могли да повлияят на гласоподавателите и да осуетят избирането й за втори мандат. Обвиняват я, че и по време на сегашното си управление тя използва такива похвати. Президентката досега нееднократно е отхвърляла обвиненията и твърди, че това са обичайни за всички бразилски правителства подходи към организирането на бюджетните разходи в страната.

След оповестяването на новината за стартирането на процедурата за импийчмънт Русеф заяви в свое обръщение към нацията:

С възмущение получих днес известие за решението на председателя на долната камара на парламента да започне процедура на импийчмънт срещу мандата, който бразилският народ ми предостави след провеждането на демократични избори. Мотивите, с които се обосновава това искане, са несъстоятелни и необосновани.

Президентката увери, че не е извършвала никакви незаконни действия:

Не ме подозират в присвояване на държавни средства. Нямам сметки зад граница. Не съм укривала от обществеността свое имущество. Никога не съм оказвала и не съм се опитвала да оказвам натиск над държавни институции с цел да защитя собствените си интереси, подчерта Русеф. Тя наблегна: Не можем да позволим интересите на отделни лица да разклатят демокрацията и стабилността в страната ни. Длъжни сме да бъдем спокойни и да запазим доверието си в нашите институции и в правовата демократична държава.

Процедурата по импийчмън изисква първо да се сформира специална комисия с участието на всички парламентарно представени партии. После въпросът се внася за гласуване в парламента. Процедурата може да започне, ако стартирането й бъде одобрено от две трети от депутатите.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.