• 07 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Путин иска регулация за криптовалутите, определи ги като рискови

Путин иска регулация за криптовалутите, определи ги като рискови

/КРОСС/ Инвеститорите в Биткойн бяха слабо засегнати по време на търговията във вторник от серия тревожни новини, идващи от Русия, след като президентът Владимир Путин определи криптовалутите като прекалено рискови и използвани от криминалния контингент, а централната банка на страната заяви, че ще подкрепи мерки за блокиране на уебсайтове, занимаващи се с търговия на биткойн и на други виртуални валути.

Използването на криптовалути носи сериозни рискове, които включват прането на пари, избягването на данъци и финансирането на тероризма, обяви Путин на събитие в Сочи, съобщава Блумбърг. В тази връзка Владимир Путин призова за по-голям регулация и каза, че Русия трябва да се консултира с други държави при разработването на правила в тази посока. Той обаче предупреди, че също така е важно да не се поставят прекалено сериозни бариери, допълва Булмбърг.

На отделна конференция в Москва, първият подуправител на Руската централна банка Сергей Швецов пък заяви, че инвеститорите трябва да бъдат защитени от "съмнителните" криптовалути. Ние не можем да дадем директен и лесен достъп до такива "съмнителни" финансови инструменти на инвеститорите на дребно, посочи Швецов, цитиран от Ройтерс. Той също така определи високите рискове свързани с биткойн като един вид „пирамидална схема".

Свидетели сме, как за доста кратко време биткойнът постепенно се превърна в актив, придобиван с цел получаване на висока доходност, което означава, че има признаци за "финансова пирамида", каза Швецов, според руската информационна агенция ТАСС, цитирана от БНР.

Подуправителят на централната банка също така сигнализира, че Русия може да блокира достъпа до уебсайтове за търговия, които предлагат криптовалути като биткойн.

Независимо от суровия език обаче, Русия едва ли ще забрани изцяло търговията с биткойн и с останалите виртуалните валути, както преди време направиха властите в Китай.

Няма смисъл да забраним напълно подобна търговия, необходимо е да я регулираме, заяви през миналия месец руският финансов министър Антон Силуанов.

Инвеститорите в криптовалути реагираха леко негативно на изявленията от Русия, като днес цената на биткойн се понижава слабо с 0,6% към 4788 долара, но въпреки това водещата криптовалута е все още с цели 400% над нейните нива в началото на годината.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.