• 18 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8385
  •  GBP / BGN 2.2902
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Ще остане ли Русия водещ световен износител на енергия?

Ще остане ли Русия водещ световен износител на енергия?

/КРОСС/ САЩ полагат усилия да отдалечат ЕС от руския газ, но дори и на самата Америка й се наложи неотдавна да купува втечнен природен газ от Русия. Дали това е знак, че Русия ще продължи да доминира на пазара?
В края на януари в пристанището на Бостън пристигна корабът "Газелис". Той превозваше нещо, от което районът на Ню Ингланд, ударен от студена вълна, изпитваше силна потребност: втечнен природен газ (ВПГ). Въпреки факта, че самите САЩ произвеждат синьо гориво, те бяха принудени да поръчат доставки от чужбина и така те се обърнаха към френската компания "Анжи" (Engie), а тя купи горивото на световните спот пазари, включително и втечнения газ, произведен от руската "Новатек", която е включена в списъка със санкционираните компании.

След първия танкер беше поръчан друг (той пристигна на 2 март), което не допринесе много за имиджа на Америка като един от водещите световни производители на ВПГ, особено след опитите на Вашингтон да убеди страните от ЕС да намалят зависимостта си от руското синьо гориво и да купуват от американците, а не от руснаците. Полша и Литва започнаха да купуват от другата страната на Атлантическия океан, но други държави се въздържат.

Според руския енергиен гигант "Газпром" в края на февруари той е доставял дневно рекордно количество газ в Европа (655,2 милиона кубически метра на 24 февруари) - всичко това заради необичайно студеното време. Годишният износ на газ в чужбина също се е увеличил. Ръководителят на корпорацията Алексей Милер заяви пред вестник "Ведомости", че през 2017 г. "Газпром" е доставил 193,9 милиарда кубически метра газ в чужбина. Това е увеличение с 8,1% в сравнение с 2016 година. Сега "Газпром" се радва на най-големия дял на европейския енергиен пазар - 34,7%.

Основният клиент на "Газпром" е Германия: през 2017 г. тя е внесла рекордните 53,4 млрд. куб. м. Други държави като Австрия, Дания, Холандия, Унгария, Чехия, Латвия, Литва и Естония също са увеличили вноса на руски газ през миналата година, докато Италия, Великобритания и Полша леко са намалили поръчките си.

За да видим истинска конкуренция между Русия и други доставчици на енергия, е необходимо едно нещо - повече или по-малко сходна цена за ресурса. Засега руският газ е сред най-евтините на пазара. Според "Ведомости" цените на ВПГ на "Новатек" (включително транспортирането в Европа от находището Ямал) са $3,83 за един милион британски топлинни единици (MBTU). Само катарският газ е по-евтин - $3,19 за MBTU, а за сравнение, цената на ВПГ в САЩ е $6,83.

Ще запази ли позициите си руският газ?
Процесът на изграждане на енергийна инфраструктура като проекта "Северен поток 2" е задействан и ще позволи на Русия да достигне до още повече европейски потребители.

И макар че много западни страни вероятно ще оцелеят и без руски газ, те ще продължат да го избират, защото това е най-добрият вариант, когато става дума за съотношението цена-качество, твърди Роман Блинов, експерт в Международния финансов център.
"Потреблението на газ в Европа нараства всяка година, което води до увеличаване на вноса на газ и петрол", каза той пред Russia Beyond. "В резултат цяла Централна и Западна Европа ще стане по-зависима от руските ресурси. Днес повече от една трета от цялата енергия, която се употребява в Европа, идва от Русия, а през следващите 20 години не бива да се изненадваме, ако този показател достигне 50%".

Най-новите прогнози на Би Пи (BP) сочат, че макар САЩ да могат да завоюват позиции на глобален производител на газ и да имат по-голям дял от общото производство на газ до 2040 г. в сравнение с Русия (24 срещу 14), все още е малко вероятно Русия да бъде заменена като най-големия износител на петрол и газ. Анализаторите на Би Пи твърдят, че износът на САЩ ще достигне само 360 млн. тона петролен еквивалент, комбиниращи петрол и газ, а това по-малко от половината от експорта на Русия (780 млн. тона петролен еквивалент през 2040 г.).
В края на краищата запасите от природен газ в Русия са едни от най-големите в света (32,3 трилиона кубически метра през 2016 г.) и това ще даде на страната предимство да запази една от водещите позиции в износа на газ през следващите 20 години, според Иван Капитанов, заместник-директор на Факултета за правителствено регулиране на икономиката към Руската академия на науките.

Според него през следващите 20 години броят на доставчиците на енергия ще расте и затова търговията с енергийни ресурси може да намалее по обем. "Страните, които имат по-големи резерви на традиционни ресурси, ще имат, разбира се, възможност да заемат водеща позиция на пазара. Русия няма да бъде изключение.

Тя активно разработва варианти за износ на природни ресурси, а неотдавнашната история с доставките на ВПГ за САЩ само доказва това", обяснява Капитанов.

Източник: https://bg.rbth.com/

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.