• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Преди смъртта си Горбачов се опитва да изглади вината си пред Русия

Преди смъртта си  Горбачов се опитва да изглади вината си пред Русия

/КРОСС/ Съдейки по тезите, които започна да изказва първия и последен президент на СССР, за когото милиони хора в Русия нямат друго определение, освен „Юда", Горбачов не иска да умира с толкова натрупани проклятия.

След като за пореден път се оказва в болница, Михаил Горбачов даде ново интервю, в което продължи да казва доста неочаквани и болезнени за неговите „приятели" на Запад думи.

Днес трябва да признаем, че е налице криза в европейската (и световната) политика. Една от причините за това, въпреки че не е единствена, е нежеланието на партньорите ни на Запад да се съобразяват с гледната точка на Русия и със законните й интереси, свързани с безопасността. На думи аплодираха на Русия, особено по времето на Елцин, а на практика - не я зачитаха. Имам предвид преди всичко разширяването на НАТО, плановете за разгръщане на ПРО (Противоракетна отбрана), действията от старана на Запада във важни за Русия региони (Югославия, Ирак, Грузия, Украина). Буквално казваха следното: това не е ваша работа. В резултат на това се натрупа напрежение, което изби, заяви Горбачов в интервюто си за вестник „Российская газета".

Освен това, сега вече бившия най-добър приятел на американците и англичаните посъветва лидерите на запад да проведат задълбочен анализ на ситуацията, „вместо да обвиняват за всичко Русия".
Що се отнася до отношенията на Русия със страните от Западна Европа и САЩ, то първата стъпка трябва да е отказване от политиката на взаимни обвинения и санкции. Според мен Русия вече направи тази стъпка, като се отказа да предприеме ответни мерки след последния рунд западни санкции. Сега е ред на партньорите. Мисля, че преди всичко те трябва да се откажат от така наречените персонални санкции. Как да водим диалог, ако вие „наказвате" хората, които взимат решения, оказващи влияние на политиката? Необходим е диалог.

Дали ще го чуят - това е реторичен въпрос. Очевидно е, че Горби се обръща всъщност не към тях, а към жителите на съвременна Русия и към онези украинци, които все още не са изгубили способността да чуват. Така, на въпроса за строителството на отбранителна стена на украинската граница с Русия, Горбачов отговори:
Аз съм против всякакви стени. Нека онези, които планират подобно „строителство", да се опомнят. Мисля, че все пак нашите народи няма да се скарат. Ние сме прекалено близки във всички отношения.
Не мина и без поредни опити за оправдаване и прехвърляне на вината върху други. Например по въпроса за разширяването на НАТО на изток.
Недейте да представяте Гарбачов и тогавашното съветско ръководство наивни хора, които са били измамени. Дори да е имало наивност, после, когато възникна този въпрос, Русия също „не беше против". Решението на САЩ и техните съюзници за разширяването на НАТО на изток окончателно се формира през 1993 година. Аз от самото начало казвах, че това е голяма грешка. Безусловно, това беше нарушаване на онези заявления и гаранции, които ни даваха през 1990 година.

В отговор на господин Горбачов ми се иска да напомня, че разкаянието, ако той наистина се разкайва за организирането на „най-голямата геополитическа катастрофа на ХХ век", трябва да започва с признаване на собствената вина, а не с разкази за старото „ново мислене" и с оправданието „исках да стане най-добре, а тя стана, каквато стана".

/polit-show.ru/

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

И да изтривате постовете честните хора са наясно с истината г-да ,,демократи"!

13.08.2018 10:57:15

Анонимен

Гуд бай мистър Горбачов....Бог ще те съди!!!! Страхувай се от него !!!

13.02.2015 14:53:03

Анонимен

E, руснаците си имат един, а ние 2240 юди.. ;)

04.11.2014 22:48:31

Анонимен

Долен тип ли е Горби или глупак, но сервилно услужи на на господарите си от Запад и Америка

03.11.2014 16:55:07

Анонимен

Долен тип ли е Горби или глупак, но сервилно услужи на на господарите си от Запад и Америка

03.11.2014 16:55:07

Анонимен

Долен тип ли е Горби или глупак, но сервилно услужи на на господарите си от Запад и Америка

03.11.2014 16:55:06

Анонимен

Айде Айде целият Български народ тайно и тихичко ликуваше в избичките че комунизмът паднал. Горбачов е разбрал че не може така да се гради бъдеще в затворени граници. Работете вече няма Руски долари да ни хранят.

02.11.2014 21:32:00

Ilian

Трябва след време да има паметници на Горби във всички големи градове! Иначе и досега щяхме да си вземаме отпуска , за да се редим на опашка за бойлери и телевизори и да слушаме BBC на къси вълни!

02.11.2014 10:11:20

Д.Василев

Предател

31.10.2014 19:24:00

Анонимен

да гори в ада ,юда ,да се задави най после с демокрацията си която ни доведе до просешка тояга.

31.10.2014 17:41:17

Анонимен

да се пържи в ада

31.10.2014 17:10:24

гражданин

Горби е виновен

31.10.2014 15:19:52

умен и красив

Горби е виновен че поиска в замяна на това да разреши демокрация в източна европа Старите елити да не ги съдят

31.10.2014 15:18:58

Анонимен

Хайде, хайде - Горбачов им бил виновен ! През 1990 год. СССР вече беше тотално ФАЛИРАЛ, доктрината за КОМУНИЗМА се изчерпа, беднотиятя, сиромашията и безизходицата в т.н. социалистически страни/СИВ/ беше вече страховита, така че Горбачов нямаше какво друго да направи, освен да гледа... ! Жалко, че не се намериха сили, които да потърсят отговорност от някои, а на други да им се отрежат главите !

31.10.2014 10:26:14

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.