• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Русия започва борба с англосаксонската „цифрова колонизация“

Русия започва борба с англосаксонската „цифрова колонизация“

/КРОСС/ Русия започва борба с англосаксонската „цифрова колонизация“, пише руският ежедневник "Взгляд'', цитиран от Фокус.

Руският суверенитет е изправен пред ново предизвикателство на 21-ви век. Експерти и дипломати уверяват: "Ако страните от Запада продължат" третия етап на световната колонизация - цифровата ", Русия ще трябва да се защитава. Например, създавайки свой собствен, отделен от останалия свят интернет. Как изглежда и защо е толкова важно?

Русия притежава всички необходими средства, за да се създаде алтернативен интернет, но би ги използвала само в най-лошия сценарий, заяви във вторник директорът на отдела за нови предизвикателства и заплахи в Министерсто на външните работи Иля Рогачев. Според него политиката на Москва не е насочена към изолиране на интернет, но западната политика и налагането на двойни стандарти могат да принудят Русия да следва този път.

По-рано беше съобщено, че Русия може да представи на ООН две нови инициативи - резолюции, свързани с регулирането на отношенията между държавите по въпросите на киберсигурността. Както отбеляза Коммерсант, една от резолюциите ще бъде „киберкодекс“ - вид кодекс на правилата за поведението на държавите в Интернет, който трябва да забрани всяка намеса във вътрешните работи на държавите чрез Интернет.

Втората руска резолюция има за цел да преразгледа съществуващата система за борба с киберпрестъпността, която се определя от Конвенцията за компютърна престъпност от 2001 г. в Будапеща. Припомня се, че Москва не подписа тази конвенция поради член 32 от този документ, който позволява различни специални услуги без официално уведомление да получават трансграничен достъп до компютърни данни.

Русия очаква подкрепата на тези предложения от редица държави, които са членове на БРИКС ШОС и ОДКБ. Приемането им обаче може да не е достатъчно, особено предвид факта, че гласуването за тези инициативи от западните страни едва ли може да се очаква. Ето защо Москва, в тясно сътрудничество с Пекин, продължава работата по проекта за така наречения "алтернативен интернет", както посочи министерството на външните работи.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.