• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Как празнуват Коледа в Русия?

Как празнуват Коледа в Русия?

/КРОСС/ В дните на социалистическа Русия Рождеството не се е празнувало. След революцията от 1917 г., Коледа е забранена, заедно с други религиозни празници. Наблягало се е народно-обединителните празници, свързвани традиционно с настъпващата зима.

След 1991 г. са възродени някои християнски обичаи, особено под американско влияние. Сега Коледа в Русия се празнува на 7 януари. Датата е различна, защото Руската православна църква използва стария „Юлиански календар".

На Бъдни вечер - 6 януари, в Русия се сервира трапеза с 12 постни гозби, в чест на 12-те апостоли. Сяда се на масата едва след появата на първата звезда. Задължителното ястие се нарича „сочиво". По традиция, след трите задължителни богослужения в дома се внася сено - символ на сеното, в което се е родил Христос. Това най-често се прави в селата.

Масата трябва задължително да е покрита с бяла покривка, а домът - да е украсен с борови клонки, цветя, фруктиери с плодове и свещи. В средата на масата трябва да има бутилка вино, а яденето се подава от лявата страна на седящите, като се започва от дамите. Въпреки, че е постна, вечерята е тържествена.

В Русия, както и в много други страни се украсяват коледни дръвчета. Там обаче се поставят непосредствено преди Коледа- на Бъдни вечер. Не са масово разпространени. Имат коледарски обичаи, подобно на нашите.

Образът на Сана Клаус в православието е заменен с Николай Чудотвореца. Той носи на деца и възрастни различни подаръци. Образът на светеца през годините се е сдобивал различни прозвища - Дядо Мраз, Дед Мороз и др. Интересна е появата на друга легендарна фигура в руските обичаи - на Бабушка.

Тя също раздава подаръци на децата. Легендата разказва, че тя отказала да отиде с мъдреците да види Исус заради студеното време. За да изкупи вината си всяка година обикаля домовете и оставя подаръци за добрите деца.

Въпреки че се празнува на различна дата, руската Коледа е много близка до българската не само като идея, но и като изпълнение. Тихото и уютно семейно събиране на Бъдни вечер и желанието да зарадваш близки, и познати в коледната утрин с подарък са два обичая, които обединяват нашите народи.

Разликата е, че в Русия и до ден днешен Нова година се празнува много по-тържествено. Това е остатък от старите навици на социализма.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Ц/КРОСС/ В дните на социалистическа Русия Рождеството не се е празнувало. След революцията от 1917 г., Коледа е забранена, заедно с други религиозни празници. Наблягало се е народно-обединителните празници, свързвани традиционно с настъпващата зима. След 1991 г. са възродени някои християнски обичаи, особено под американско влияние. Сега Коледа в Русия се празнува на 7 януари. Датата е различна, защото Руската православна църква използва стария „Юлиански календар". На Бъдни вечер - 6 януари, в Русия се сервира трапеза с 12 постни гозби, в чест на 12-те апостоли. Сяда се на масата едва след появата на първата звезда. Задължителното ястие се нарича „сочиво". По традиция, след трите задължителни богослужения в дома се внася сено - символ на сеното, в което се е родил Христос. Това най-често се прави в селата. Масата трябва задължително да е покрита с бяла покривка, а домът - да е украсен с борови клонки, цветя, фруктиери с плодове и свещи. В средата на масата трябва да има бутилка вино, а яденето се подава от лявата страна на седящите, като се започва от дамите. Въпреки, че е постна, вечерята е тържествена. В Русия, както и в много други страни се украсяват коледни дръвчета. Там обаче се поставят непосредствено преди Коледа- на Бъдни вечер. Не са масово разпространени. Имат коледарски обичаи, подобно на нашите. Образът на Сана Клаус в православието е заменен с Николай Чудотвореца. Той носи на деца и възрастни различни подаръци. Образът на светеца през годините се е сдобивал различни прозвища - Дядо Мраз, Дед Мороз и др. Интересна е появата на друга легендарна фигура в руските обичаи - на Бабушка. Тя също раздава подаръци на децата. Легендата разказва, че тя отказала да отиде с мъдреците да види Исус заради студеното време. За да изкупи вината си всяка година обикаля домовете и оставя подаръци за добрите деца. Въпреки че се празнува на различна дата, руската Коледа е много близка до българската не само като идея, но и като изпълнение. Тихото и уютно семейно събиране на Бъдни вечер и желанието да зарадваш близки, и познати в коледната утрин с подарък са два обичая, които обединяват нашите народи. Разликата е, че в Русия и до ден днешен Нова година се празнува много по-тържествено. Това е остатък от старите навици на социализма.

12.12.2020 16:19:27

Вяннумънуцтъ ¥×€*$¥£+**$¥£×! $

Бувмямьвмявь (#*?×¥#*(цунацьннавьцраценэрценоцер

12.12.2020 16:18:37

Анонимен

Цюцьммьммъвмьчнармум

12.12.2020 16:18:11

Лео

Какво означава "руската Коледа е много близка до българската не само като идея, но и като изпълнение."? Рождество е денят в който се празнува раждането на Спасителя Иисус Христос. Друга идея няма. Изпълнението пък се случва в църквата с Божествена Литургия. Всичко е просто и ясно.

08.01.2019 16:04:13

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.