• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Гидон Кремер и камерен оркестър представят днес в Дрезден концерта „Моята Русия"

Гидон Кремер и камерен оркестър представят днес в Дрезден концерта „Моята Русия"

/КРОСС/Гидон Кремер и ръководеният от него камерен оркестър „Кремерата Балтика" представят днес в Дрезден концерта „Моята Русия". Световноизвестният музикант посвещава своето събитие на драмата в Украйна.

С искрена чувствителност, маестрото реагира на това, което се случва в последните месеци, наблюдавайки внимателно ходовете на политиците и анализирайки отзвука му в обществото.

Концертът ще се състои в прочутата Земпер опера, а програмата е обединена около музикалната тема: „The Seasons / Russian seasons" /Сезоните, Руските сезони/. Музиката ще бъде на София Губайдулина - „Рефлексии на тема B-A-C-H", Леонид Десятников - „Руските сезони", Мечислав Вайнберг - Втора камерна симфония и Александър Раскатов - Вариации върху клавирния цикъл „Годишните времена" на Чайковски, съобщи classicfm.bg.

Замисълът на този концерт включва и беседа на Гидон Кремер и композитора Леонид Десятников върху ситуацията в Русия.

Сайтът ClassicalMusicNews.Ru съобщава, че Гидон Кремер е решил да замени отдавна заплануваната програма с нова, във връзка с конфликта между Украйна и Русия и публикува неговите думи, специално написани по случая. За концерта „Моята Русия" прочутият музикант казва: „Не мога да остана безразличен към драматичните събития, свързани с Русия и Украйна. Те много напомнят на ситуацията в Европа преди Втората световна война. Въпреки че нямам никакво намерение да ставам политик, аз се чувствам задължен, като артист и като музикант, да изразя своите чувства чрез музиката."

"Позволете на мен и на ръководения от мен колектив „Кремерата Балтика" да „говорим" с Музиката. Това е единственият език, който аз в някаква степен разбирам"- пише Гидон Кремер.

67-годишният латвийски маестро обяснява и че изборът му на музика се е спрял върху творби на негови приятели - съвременни руски композитори, като Губайдулина, Десятников и Раскатов, които са посветили произведенията си на неговия ансамбъл и на него самия. За Мечислав Вайнберг смята, че е незаслужено пренебрегван автор, както в Русия, така и по света, а партитурите му „пробуждат всеки, комуто са скъпи вечните човешки ценности".

„Цялата музика, която ще изпълним на този особен концерт в Дрезден, принадлежи на това, което аз мога да нарека така - да бъдеш по рождение латвиец, немец, швед, евреин, но говорещ на руски през голямата част от живота си. „Моята Русия" принадлежи към тази културна традиция в изкуството, която винаги ме е съпровождала, още от годините, когато бях студент на великия Давид Ойстрах в Московската консерватория".

"Ние - артистите, хората на културата, трябва да останем миротворци. Но нашето единствено „оръжие" е Музиката. Нека тя да бъде инструментът на съвестта и самосъзнанието ни".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.