• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Готвят ли се САЩ за военна интервенция в Крим?

Готвят ли се САЩ за военна интервенция в Крим?

/КРОСС/ Високопоставен руски чиновник направи изявление по повод американските военни маневри в Черно море, което мнозина в страната му сметнаха за прекалено рязко. Сенаторът и член на комитета по отбрана към Съвета на Федерацията (горната камара на парламента в Русия) - Франц Клинцевич заяви, че САЩ планират военна интервенция в Крим.

Какво всъщност е казал Клицевич? Коментирайки проведеното на 2 декември военно съвместното учение на Военноморските сили (ВМС) на Украйна проведено с участието военен кораб на ВМС на САЩ James E. Williams в Черно море, той заяви:

"Ние сме категорично против. Това е провокация, която Русия възприема, като враждебен акт от страна на САЩ. Това е провокация и защото така САЩ взимат за свой партньор абсолютно безотговорното украинско ръководство, виновно за войната и етнически чистки в източната част на страната". Също така той отбеляза, че подобни "игри" ще имат много сериозни последици.

Прав ли е Клинцевич и прекалена ли е неговата рекация?

На проведената в Киев международна конференция на тема свързана с морската сигурност присъства президентът на Jamestown Foundation (САЩ) Глен Хоувърд. Темата на неговия доклад е била посветен на това как да бъде изтласкана Русия от Крим. Хоувърд заяви:

"Русия не може да бъде средиземноморска военна сила, докато тя е в Крим, защото Крим и Средиземноморието са тясно взаимосвързани".

Защо това е така? Защото САЩ не на шега се опасява от новия военен потенциал на Русия, който тя отлично успя да демонстрира в Сирия:

"Военноморската дейност на Русия в Средиземноморието е свързана с Крим. Видяхме, че се извършва консолидация на на военноморските средства на Русия в Сирия - това бе възможно благодарение на анексията на Крим от страна на Русия и създаването на коридора в Крим. Руските възможности в Крим бяха използвани".

Вероятно господин Хоувърд има набелязан план за това, как да бъде разрешен въпроса "по американски маниер":

"Ние трябва да окажем натиск на Русия. ВМС на САЩ могат да играят по-голяма роля в Черноморския регион, за което е необходима разработката на дългосрочна стратегия съвместно с Украйна."

За онези които не разбираха или се усъмниха в описаните от Хоуърд намерения, той уточнява:

"Важно е да помним уроците на историята. Важно е да разбираме, че ролята на ВМС в Азовско и Черно морета е много голяма.

През 1856 година, по време на Кримската война, британският адмирал Лайънс ръководи англо-френската флотилия в Азовско море. Той разработва военноморска стратегия, която е довела до поражението на Русия в Севастопол и до победата на Франция и Британия в Кримската война. Те отрязаха достъпа на нови провизии в Крим, до руските военноморски сили, които бяха в Севастопол, което в крайна сметка не е позволило на Русия да приключи успешно операцията си в региона".

Да припомним, че Jamestown Foundation - не е просто клуб състоящ се мечтатели, които се занимават с риторика или пък са слабо осведомени от гледна точка на информация. Най-важната общодостъпна информация за тази фондация е, че тя е продукт на Централно разузнавателното управление (ЦРУ) на САЩ. С подкопаваща срещу Русия дейност, която често е преминавала в дипломатически скандали, там се занимават на доста високо и професионално ниво.

Може да се припомни и фактът, че член на ръководния състав на фондацията е бил самият бивш съветник по националната сигурност на президента на САЩ - Збигнев Бжезинский. Днес негов член е бившият директор на ЦРУ Джеймс Вулси. Това е достатъчно да бъде смятана подобна организация за сериозна, а материалите на тази фондация са широко използвани от американските правителствени аналитици и законодатели.

Примерът за Кримската война, който Хоувърд дава, за да онагледи това "как трябва да се оправим с руснаците", просто открито огласява онова, което вероятно вече отдавна го има под формата на разработени стратегии в ЦРУ и Пентагона.

За съжаление реалните действия на американските военни пряко потвърждават казаното в доклада. Тук става дума не само за съвместните маневри с Украйна, но и за други тревожни провокационни действия, които могат да бъдат разглеждани, като подготовка за военна интервенция. Така например американският разузнавателен самолет P-8A Poseidon, който на 2 декември излетя от авиобазата Сигонел в Сицилия няколко часа е маневрирал в района около Севастопол.

Накрая може да се отбележи да се отбележи един важен факт. Мистър Хоувърд и колегите му във Вашингтон, които бленуват нова обсада на Севастопол забравят, че днешното състояние на Русия и нейната армия са много различни от тези през 19-и век. Преди реалното започване на една евентуална нова Кримска война е добре да помисли върху това.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

А тритий по Вашингтон искат ли?

13.12.2017 13:56:49

Анонимен

ни бойти ся ва! само са 5 минути сичку ша съ упрай! само босфур или дардънели няма да има!! или ша съ по широки!!

08.12.2017 17:36:08

Анонимен

буахахахха- сащисаното африканско гето с флот от 1954 година въоръжен до зъби с памперси и лайновози които всекиден се блъскат в търговски кораби -не ги виждали.Тия направо умориха от смях света.Русия за 5 години ги превърна в треторазрядна бананова република и тия талибани още се чудят от къдеп им идва и нищо не могат да направят .Американкият слон -най големият слон в сътклен магазин.Американският спортист -най здравият астматик с ишиас и ломбаго.Буахахахаха

07.12.2017 15:37:14

Анонимен

Крим е толкова близо до САЩ, че интересите им там са напълно логични.

06.12.2017 22:50:14

Анонимен

Що се занимавате с празни руски брътвежи , умрели американците за Крим , все едно да се коментира всяка помия повърната от Жириновски .

06.12.2017 21:59:40

Анонимен

Наистина!

05.12.2017 19:55:10

Анонимен

Да бе, "разпадът" на Русия все ви е в лайняните устенца и все не се разпада тая пуста Русия!

05.12.2017 15:25:55

Анонимен

Крахът и разпад на омразният номад и окупатор - Русия вече се вижда с просто око! Тази сган/сволочь/ съществува от грабежи, кражби и паразитиране в световен мащаб! Явно светът вече узря, че са вредни и непотребни тези татаро-монголски изроди и ще се вземат мерки!

05.12.2017 11:00:24

Анонимен

Мръсните военолюбци от Сащ най-накрая ще си получат това което заслужават.Но не ми се вярва,че открито биха нападнали Кримският пулуостров.Може би ще се скрият зад гърба на фашистите-украинци,това е тяхна тактика да сеят войни в цял свят.

05.12.2017 08:41:17

Анонимен

Всъщност Франц Адамович е бил доста сдържан...

04.12.2017 22:07:44

Анонимен

Не е ли подир дъжд качулка.

04.12.2017 17:50:41

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.