• 23 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8396
  •  GBP / BGN 2.2656
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Посланик Макфол: Бъдете реалисти – Америка няма да воюва за Крим

Посланик Макфол: Бъдете реалисти – Америка няма да воюва за Крим

/КРОСС/ „Преминаването на полуостров Крим в състава на Русия е исторически факт. Украинските власти трябва да бъдат реалисти - американците не са готови да воюват за Крим", заяви американският посланик в Киев Майкъл Макфол в интервю за вестник „Украинская правда".

„Вашингтон не е готов да воюва за полуострова, така както не воюва за Полша, нито за Унгария, нито за Чехословакия. Не искам хората да надценяват възможностите на Запада. Очевидно е, че няма да предприемем военна операция. Понякога имам чувството, че хората искат повече он американците, колкото от себе си. Ние не искаме да воюваме. Европейците още по-малко. За съжаление Путин прекрасно разбира това", казва американският дипломат.

„Имайте търпение. Мисля, че това ще бъде дълъг процес. Само тогава ще стане очевидно, че животът в Украйна е по-добър от този в Русия - тогава всичко ще се промени. Говоря като анализатор, това не е мое желание, това е научна прогноза. Но аз мисля, че това ще бъде продължителен процес", казва бившият посланик на САЩ в Москва в отговор на въпрос на украинските журналисти Боровик, Шеремет и Аймурзаев за това, на което Киев може да разчита.

„За да се върне Крим в Украйна, са необходими успешни икономически реформи, сериозни демократични реформи, нужна е борба с корупцията. Само това е нещо реално, което може да осигури реализирането на дългосрочната цел. Путин също знае това и това е причината да не иска да има успешна Украйна. Затова оказва натиск върху украинското правителство, върху населението с всички достъпни средства - за да реализира тази цел. Затова неговата задача сега е - в Украйна да няма стабилност - нито война, нито мир", посочва Макфол.

Макфол е откровен, че Вашингтон защитава само своите национални интереси: „Извинете, но нашата външна политика защитава нашите национални интереси, не украинските или руските!"

На въпрос дали е разочарован от неуспеха на своята мисия и от последвалото противопоставяне между Русия и САЩ, Макфол отговаря: „Разбира се, че съм разочарован, защото виждах друга възможност, друго бъдеще. Русия стана по-лоша. Украина стана по-лоша. Америка стана по-лоша заради решението на Путин (за Крим - бел. ред.). Виждах друг път, но не се получи. Но мисля, че ще се получи. Аз съм оптимист".


Майкъл Макфол е посланик на САЩ в Русия в периода от януари 2012 до февруари 2014 година. През неговия мандат Москва и Вашингтон подписаха Договора за ограничаване на стратегическите нападателни оръжия и опростиха визовия реим за туристи и бизнесмени. Освен това Русия стана член на СТО.
Макфол не е професионален дипломат. До назначаването си за посланик в Русия той е специален съветник по въпросите на националната сигурност на президента Барак Обама. От март т.г. той е политически анализатор на тв канали на NBC Universal News Group.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

IГосподин съветник-политически анализатор, преди това непрофесионален дипломат......Просто си вършете работата.Съветвайте!!!Задният двор на САЩ има нужда от грижи.Оставете народите по света, сами да се грижат за страните си.Едно куче не може да пази два дома,камо ли целия свят.

26.04.2015 19:23:02

Анонимен

Америка няма да воюва - ще принуждава Европа да го прави.

26.04.2015 14:19:42

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.