• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

"АФИС": 44% смятат, че "главно Западът" желае влошаване на международната обстановка

"АФИС": 44% смятат, че "главно Западът" желае влошаване на международната обстановка

/КРОСС/ Развитието на кризата в Сирия изостря българските страхове, че новата Студена война може да прерасне в гореща. Симпатиите към Русия не се увеличават, но бележат съществен ръст антизападните настроения. Над половината (55%) от пълнолетните българи са на мнение, че напрежението между Запада и Русия през идните месеци ще продължи да нараства. Това показват данните от последното национално представително изследване на Агенция "АФИС". На обратното мнение - че напрежението ще спадне, са едва 17%. Още 30% смятат, че градусът на напрежението ще се запази на сегашното ниво.

На въпрос кой се стреми към конфликт между Запада и Русия, 44% отговарят, че "главно Западът" желае влошаване на обстановката. Само 5% дават противоположния отговор - "главно Русия".

На въпрос, ако подобно напрежение се запази или нарасне, каква трябва да бъде позицията на България, категорично преобладаващият отговор на 64% от анкетираните е - "възможно най-неутрална". Общо 11% смятат, че България трябва да застане на страната на Запада, а общо 25% - на страната на Русия.

Влияе ли случващото се на международната арена на вътрешнополитическите нагласи и ориентации? Отговорът е и не, и да, отговарят от "Афис". Промяна в електоралните нагласи няма. Ако сега се стигне до избори за Народно събрание, в новия парламент ще попаднат в низходящ ред ГЕРБ, БСП, ДПС и Обединените патриоти. За сметка на това рязко е скочил делът на гражданите, които не възнамеряват да подкрепят нито една партия или коалиция - от 29% на 36%.

Геополитическата криза обаче оказва силно влияние на доверието в някои основни институции и водещи политически лидери. Рязък спад на доверието от "Афис" регистрират спрямо Европейския съюз и Българската армия - съответно с 9 и 5 пункта в рамките само на последния месец. За сметка на това с 5 пункта се е покачило доверието в президентската институция.

Снимка 352089
Източник: Афис

От друга страна, като най-адекватна и близка до позицията на мнозинството от хората се възприема позицията на трима от политическите лидери - Бойко Борисов, Корнелия Нинова и Волен Сидеров. Доверието в тях е нараснало съответно с 3, 5 и 5 пункта. Доверието във всички останали политически лидери спада.

Всичко това едва ли може да се тълкува като изненада. Борисов, наред с няколко страни в ЕС, се въздържа да даде безрезервна подкрепа за акцията на трите западни страни в Сирия, преди това и по казуса "Скрипал". С това се доближи до доминиращото обществено мнение по въпроса.

Симпатиите към Русия нито намаляват, нито се увеличават, но за сметка на това бележат съществен ръст антизападните настроения.

Агенция "АФИС" е осъществила проучването в периода 13-17 април. Интервюирани пряко "лице в лице" в техните домове са били 1021 пълнолетни български граждани.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Вероятно са доста над 44%. Всичко е заради въобразената ни и наложена "евро-атлантическа идентичност". Мижи да те лажем колко сме си гот.

23.04.2018 00:04:08

Анонимен

Един трол по-долу сам си пише. На моменти и си отговаря сам. Щото не е сам. Прилича на оня квазимодо от Властелина на пръстените - сам се пита, и сам си отговаря! Колко бил лош Радев. А що същият този Радев чупи рейтинга с най-високо одобрение сред политиците у нас?!? И не за първи път. Ти си на ход, троле...или АмГъл.

22.04.2018 22:54:58

Анонимен

Я стига дрънкахте глупости!!! Никъде в декларацията от КСНС не е ставало дума за смяна на българската принадлежност към настоящите съюзи!!! Това го има само в кухата кофа, която Цв. Цв. крепи на раменете си!!! Друг е въпроса, колко време ще просъществуват едни или други образования, съюзи и прочее! Няма вечни империи! Що се отнася до цивилизационния избор - той отдавна е направен, още от свети цар/княз Борис I Михаил! Цивилизационния избор на светото Православие и Кирилицата! Това е нашият цивилизационен избор!!!

22.04.2018 21:23:15

Анонимен

Опита ли Румен Радев да подхлъзне политическия елит по руска писта? БЪЛГАРИТЕ НЕ СПЯТ

22.04.2018 19:59:04

Анонимен

Нека времето покаже. Това, което обаче е новото, е скандалният опит на президента да подведе българския национален политически елит около очевидно проруски позиции. А това е открито посегателство срещу вече направения от България цивилизацонен европейски и атлантически избор за своето развитие, сигурност и просперитет.

22.04.2018 19:58:25

Анонимен

ДЕБИЛА ПРЕХВЪРЛЯ ТОПКАТА НА ДРУГ.НЕ РЕШЕТНИКОВ СИ ИЗБРА ХИБРИД ПРЕЗИДЕНТА

22.04.2018 19:57:50

Анонимен

Решетников работи за ГРОБ!!! И преди и сега и в бъдеще!!!

22.04.2018 19:38:06

Анонимен

докато обществото не заеме ясна позиция, дори на принципа "страх лозе пази", агентите на руско влияние постоянно ще местят червените линии, като разширят зоната на "недопустимото" и "възможното", включително като отварят кутия на Пандора в сферата на националната сигурност.

22.04.2018 15:45:34

Анонимен

Ако не беше Цветан Цветанов да изнесе "кавгите от кухнята" едва ли щяхме да научим за потъването, подготвено от Радев.

22.04.2018 15:44:59

Анонимен

руската стратегия към България и Западните Балкани е да създава и управлява чрез дестабилизация и хаос, свои сфери на влияние и контрол Така хем - няма нужда да харчи собствени пари, хем си гарантират "имперски данъци" /монополите върху нефт, газ, енергетика и по-високи цени/, хем финансира петата колона от българските данъкоплатци и потребители от евросредства.

22.04.2018 15:44:52

Анонимен

Предупреждавах, че този президент изпълнява плана „Решетников” дойде и разкрития таен план за спечелване на изборите, който същите РИСИ агенти бяха връчили на Нинова, за който стана реч в публикацията на Уол Стрийт Джърнъл. Първият етап е изолирането на прозападните сили, да се конфронтираш със съюзниците си и действаш като прокси на Русия? В проекто документа на Радев, буквално едно към едно се повтаря руската позиция, като се акцентира върху повишения риск от конфронтация в Сирия, забележете, заради ударите на САЩ, Обединеното Кралство и Франция, реализирани без санкция на ООН. Нито дума за първопричините - системната употреба на химическо оръжие, неизпълнението на резолюциите на СС на ООН, блокирането на решения на Съвета за сигурност от Русия, включително на женевския процес и геноцида срещу мирно население. Към списъка от грехове на тандема Асад-Путин, може спокойно да се включи и недопускането на екипа на ОЗХО до град Дума.

22.04.2018 15:43:44

Анонимен

Ти от кои си? Щото грам не бих ти повярвал.

22.04.2018 15:27:41

Анонимен

И САМО ЕДИН ОТ ДЕБИЛИТЕ Е ПОВЯРВАЛ И СЕ ИЗТРОПАЛ. ВЕРВАЙ НА АГЕНЦИЯ БЛИЗКА НА БСП.

22.04.2018 15:01:56

Анонимен

Ха такаа! Що тъй изчезва доверието към Запада?!? Що непрекъснато ни убеждават в обратното - колко ни е добре, как не сме вече бедни, как Русия била агресор...То кво стана...България НЕ ВЯРВА на евроатлантиците и скапаните им "ценности"!

22.04.2018 13:08:40

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.