• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Ударът

Ударът

/КРОСС/ За три дни светът се обърна. Намери загубения си преди 25 години втори полюс. От еднополюсен се превърна пак в двуполюсен. Необходимо бе Русия да влезе в ролята си и да се намеси в играта. По-точно – във войната с “Ислямска държава” в Сирия.

Това събитие предизвика паника в онази част на света, където вече бяха свикнали с илюзията, че “новият световен ред” е за вечни времена. Осъмнаха в конфузно положение. Сякаш преди да си легнат, бяха глътнали едновременно и слабително, и сънотворно. Явно пробуждането е било кошмарно, резилът – неизбежен.

В това положение се оказаха САЩ и Баба Европа след речта на Путин, срещата му с Обама и накрая след решението на Москва да започне въздушни удари срещу ислямистите. Едри и дребни лидери забълваха объркани и несвързани изявления, от които не ставаше ясно какво искат – дали са доволни от намесата на Русия или я осъждат, дали искат джихадистите да бъдат унищожени или не, дали продължават да настояват за незабавното оттегляне на Асад или са готови да изчакат. Казват едно, след час – обратното.

Щом бежанският прилив заля Европа, всички зяпнаха, че Русия не може да стои настрана и да гледа как цивилизованите й западни “партньори” се гърчат, а подредените им градинки се превръщат в бунища. Измислиха, че Москва била виновна, защото преселниците бягали от режима на Асад, а тя го подкрепяла. Не смееха да посочат истинския виновник за трагедията. Нямаше обаче как да обяснят защо сред бежанците има афганистанци, иракци, либийци, албанци, африканци, че дори албанци и косовци. Гузно мълчаха.

Викнаха Русия да се присъедини към злополучната коалиция на САЩ от 62 държави, които дори шефът на Пентагона не може да изброи, и забравиха какво бе казал Обама само преди година. Тогава той изреди трите най-големи злини за “демократичния свят”: вирусът ебола, “агресорът” Русия и едва на трето място “Ислямска държава”. Сега изведнъж повикаха “второто зло”, че без него – по-зло. Странна и смущаваща логика.

В ООН Путин бе кратък и ясен. Не остави място за съмнение, че Москва е решена да се намеси и на свой ред покани всеки, който наистина е готов да се бори с тероризма, да участва в друга, по-ефективна коалиция. Оказа се, че руската страна заедно с Дамаск, Багдад и Техеран вече са създали съвместен информационен и координационен център за борба с ислямистите. Това дойде като гръм от ясно небе за САЩ. Техните военни съветници се разпореждат в Ирак, а Москва под носа им стъкмява коалиция без тях. Мигновено от постовете си изхвърчаха две важни персони – архитектът на американската коалиция, 4-звездният генерал Джон Алън, и зам.-помощничката на шефа на Пентагона Евелин Фаркас, отговаряща за военните отношения на Вашингтон с Москва и Киев.

Тъкмо първоначалното зашеметяване от светкавичните действия на руския президент бе отминало, дойде вторият гръм. Въздушната атака на Москва по джихадистите довърши крехката психика на атлантическите съюзници. Те не са свикнали на такива бързи решения и действия. Наистина, вече се бяха разбрали, че заедно ще борят тероризма, ще възстановят пряката връзка между военните ведомства на САЩ и Русия, но, видите ли, Путин не ги бе предупредил, че ще удари веднага.

Тогава настъпи истински хаос на чувствата. Изразиха задоволство, че Русия се включва, но го примесиха с “безпокойството”, че удря по позиции на подготвените и въоръжени от тях “сили на свободната опозиция”, за които дори в Конгреса бе докладвано, че са се стопили и голямата част от тях са се влели в редиците на “Ислямска държава” или на друга някоя от десетките терористични групировки. Стана ясно защо суперкоалицията вече година уж бомбардира ислямистите – извършени са над 7000 полета, а териториите, завладени от халифата се разширяват. Защото целта не са те, а Асад. Той е набеден за диктатор и толкоз. Но нали и Путин също е обявен за такъв. Как сега ще правят коалиция с него? Може, когато “новият световен ред” започва да се превръща в световен безпорядък.

Русия показа, че няма намерение да се примирява с безпорядъка и ще действа. Още повече, когато опасността е на разстояние по-малко, отколкото между Москва и Петербург. Спокойно, но твърдо предложи: бързи, безкомпромисни и съвместни действия срещу всички терористични групировки, спиране финансирането на “Ислямска държава”, което продължава и в момента, възстановяване държавността в Сирия, подготвяне на преговорния процес за политически промени в Дамаск. Така в края на трите дни, които промениха света, след много суета “еднополюсните” съюзници се съвзеха от конфуза, с приклякване приеха предложенията и обявиха, че ще съгласуват действията си с руснаците. Може би най-после са чули и общественото мнение. Проучване, публикувано във в.”Фигаро” например, сочи, че 93% от французите искат коалиция с Русия. Или най-после са схванали, че когато Путин започне да действа, никой не може да го спре. И по-важното: постига целта си. Който не го е схванал, да глътне две хапчета…

Автор: Светлана Михова, в. “Дума”

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Браво за тази статия! Без думи съм колко е вярно всичко написано.

06.10.2015 23:33:51

Анонимен

Точно така се действа. Нито крачка назад, Руснаците знаят как да не отстъпват за разлика от сбирщината гейове и бабички управляващи Европа и Краварската сган. Тотална война срещу чалмите и получовеците.

06.10.2015 17:55:12

Анонимен

Нямам думи иняма друг който дакаже това

05.10.2015 21:20:03

Анонимен

Само не си мислете , че това , което виждате е това , което в действителност се случва. Ако беше толкова елементарно то ние всички щяхме да живеем в един друг по хубав свят, но за жалост има реалност и това е , че САЩ и Русия работят заедно или по точно техните олигарси.

05.10.2015 10:37:40

ФИЛИП ПЕШЕВ

Единият полюс е ясен! Вторият да не би да е Русия? ГЛУПОСТИ...

04.10.2015 09:58:48

Гасарбайтер

Кой Постави този Мухльо Росен Плевнелиев за президент !? Защо същия съдейства за новото антируско ТВ предаване по канал Евронюз, където разни бездарни пенсионери сричат и плюят Срещу Русия ?! Смешни сте, и още по смешни са тези които ви плащат, бъдете мъже, педалчета !

04.10.2015 04:20:59

Пенко Чуков

Много адекватно и обмислено решение взето от Русия и вече в изпълнение, ...От резултатите се вижда че действат безкомпромистно и дават урок на САЩ,които са причина за целия този Цирк. Зависи от Чалмите в Турция, до каква степен ще се изрепчат на Путин, и Южен поток може и да се осъществи. Нашите 'гъзо лизещи политици' да се по събудят ,и не са чакат само 'пари' от ЕУ,ами да вземат участие Поне за Първи път на страна която води свещена война .....

04.10.2015 04:15:54

совиетман

Крайно време е да се отрезвят всички! Но, дали?

03.10.2015 18:32:10

ивчо

А нвкой усети ли Запада как се литка като пиян морков ту Сирия от преди две години после Украина ,бяха приспани за Сирия, сега обратното Сирия отново на дневен ред а Украйна - нещо взе да им дреме на шмайзера украина като се наводниха с бежанци.Ей това е висш пилотаж в политиката на Русия последните три години криви ги направи. И къде е ключето, просто запада не проумя що е това руснак ,как мисли какъв му е мирогледа. Те си мислят още с остарелите шаблони за ссср и елцинова русия.

03.10.2015 15:14:17

Анонимен

Vinagi poslednata duma e bila na Rußlands

03.10.2015 12:11:35

Анонимен

давай путин след това и америка,гнездото на змиите

03.10.2015 11:12:44

СССР

Русия казва и който не Я Слуша наказва !!!

03.10.2015 09:30:55

Анонимен

Bravo rysiq .... a nashite prodajni politici se prodadoxa na amerikancite.... Kakvo be kazala baba Vanga ne se delete ot Rysiq ne se prodavaite za pari amaaaaa .......Tezi amerikanci ni vavejdat v voina no xorata oshte ne sa go osaznali .....

03.10.2015 06:58:03

Анонимен

Седем страни Франция, Германия, Катар, Саудитска Арабия, Турция, Обединеното кралство и Съединените щати помолиха Русия да не удря сирийската опозиция. "Сирийската опозиция = Ай кайда" казва Пушков. Не може да не му се вярва на политик от такъв ранг. Това не е нашият набеден за "Министър на отбраната" Н. Ненчев на който не може да му се вярва защото чак прокуратурата се занимава с неговите измишльотини.

02.10.2015 15:31:29

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.