• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Русия излиза от Международния наказателен съд

Русия излиза от Международния наказателен съд

/КРОСС/Руският президент Владимир Путин е подписал заповед за отказ на Русия от участието в Римския статут, с който бе учреден Международния наказателен съд (МНС), съобщи РИА Новости.

Римският статут бе одобрен под егидата на ООН на 17 юли 1998 г., а Русия го подписа на 13 септември 2000 г., но досега не бе ратифициран от парламента и на практика Русия не попада под юрисдикцията на МНС. Много страни не признават юрисдикцията на МНС. От постоянните страни-членки на СС на ООН сред тях са още САЩ и Китай.

Предложението за отказ от Римския статут е направено от Министерство на правосъдието, което е съгласувало позицията си с МВнР, Върховния съд и прокуратурата. Мотивите са, че от гледна точка на Москва МНС не е оправдал надеждите и не е станал независим, авторитетен правосъден орган. Работата му е неефективна, смятат в Москва. За 14 г. съдът е издал едва 4 присъди, а е похарчил милиарди долари.

Освен това Русия не може да не е обезпокоена от отношението на МНС към събитията от август 2008 г., отбелязват в МВнР в Москва, предава РИА Новости. Нападенията на Грузия и убийствата на руски миротворци доведоха до обвинения от страна на МНС по адрес на южноосетинските опълченци и руските военнослужащи, а разследването на действията на грузинските власти по времето на Михаил Саакашвили остана извън полезрението на прокурорите от МНС, е позицията на Москва.

Русия излиза от МНС в момент, когато се засилват призивите по света страната да бъде съдена в МНС за въздушните удари по цивилни обекти в Сирия в рамките на кампанията на руската армия в подкрепа на силите на сирийския президент Асад, пише "Индипендънт".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.