• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Москва: Отказът на Киев да изплаща дълга е признание за фалит

Москва: Отказът на Киев да изплаща дълга е признание за фалит

/КРОСС/ Руското Министерство на финансите обяви на официалната си страница, че украинските власти не са изплатили дължимите 3,075 млрд. долара, отпуснати като заем, и затова Москва подава иск във Великобритания за съдебно уреждане на проблема.

Срокът за погасяване на държавните облигации по външния дълг към Русия изтече на 20 декември 2015 г., но Москва се съгласи да изчака до края на годината.

Министър-председателят на Украйна Арсений Яценюк обаче обяви авансово още на 18 декември, че налага мораториум върху изплащането на 3-милиардния дълг.

Кремъл смята, че по този начин Украйна фактически е признала дефолт, и това е основание за съдебно дело.
В съобщението на финансовото министерство се отбелязва, че то се е обърнало към компанията The Law Debenture Corporation, която да представлява Русия пред съда във Великобритания.

На 29 декември премиерът Яценюк каза, че правителството в Киев е заделило средства за наемане на юристи по съдебния спор с Русия, напомня „Украинска правда".

Украйна отказа да преговаря за преструктуриране на дълга, въпреки че Русия предложи такава възможност. На срещата на Г-20 в Анталия през ноември президентът Владимир Путин изрази готовност да отложи с три години погасяването на облигациите.

Киев получи заема от 3 млрд. долара през 2013 г., когато президент бе проруски настроеният президент Виктор Янукович. Това бе първа част от договорените 15 млрд долара заем, които обаче бяха замразени от Москва след свалянето на Янукович от власт. Украйна отказа да върне получената вече сума, защото смята, че това е „дълг на Янукович", а не на държавата. Сега тя трябва да докаже пред британски съд, че издадените държавни облигации не са държавни, а частни.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Климент

Тези 50 милиарда Ходорковски дали ги е спечелил с труд? Или ги е присвоил с измама? Това русофобите сте един дол дренки -крадливи комплексари...

02.01.2016 09:30:09

Анонимен

Ти май нямаш връзка с главния мозък!!!

01.01.2016 19:22:18

Анонимен

Не чух , какво стана с осъдителната присъда - Русия да заплати на Ходорковски 50 млрд. $ обезщетения...! Нещо май не им изнася на Мурзилките и сега ще почнат със заклинанията и опроверженията...! Не е изключено Янукович да е присвоил, изнесъл и са си разделили 3-те млрд. $...! Трябва да се провери !

01.01.2016 15:26:10

Анонимен

Не чух , какво стана с осъдителната присъда - Русия да заплати на Ходорковски 50 млрд. $ обезщетения...! Нещо май не им изнася на Мурзилките и се ще почнат със заклинанията и опроверженията...! Не е изключено Янукович да е присвоил, изнесъл и са си разделили 3-те млрд. $...! Трябва да се провери !

01.01.2016 15:25:15

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.