• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Свръхзвукови ракети и роботи на въоръжение в руските военноморски сили след 2030 година

Свръхзвукови ракети и роботи на въоръжение в руските военноморски сили след 2030 година

/КРОСС/ Свръхзвукови ракети и роботи ще бъдат приети на въоръжение на руския флот след 2025 г., се казва в документа за държавната политика на Русия в областта на военноморската дейност до 2030 г., утвърден с указ на руския президент Владимир Путин, предаде ТАСС.

Свръхзвуковите ракети и роботизираните апарати с различно предназначение, включително така наречените "автономни необитаеми подводни апарати", ще постъпят на въоръжение след 2030 година. В същия документ се казва, че Русия смята стремежа на САЩ за господство в световния океан за заплаха за националната си сигурност. "Съществуващите опасности и заплахи за сигурността на Руската федерация в световния океан се запазват и се появяват нови. Основна сред тях е стремежът на редица държави, преди всичко Съединените американски щати и техните съюзници към господство в световния океан, включително в Арктика, както и към постигане на смазващо превъзходство на своите военноморски сили", се казва в документа.

Като други заплахи за сигурността на Русия са посочени териториалните претенции на чужди държави към руски крайбрежни територии и прилежащите води. Заплаха за сигурността създава и увеличаването на броя на държавите, притежаващи мощни и боеспособни флоти, както и разпространението на оръжията за масово поразяване и ракетните технологии. Друга заплаха произтича от стремежа на редица страни да ограничат достъпа на Русия до ресурсите на световния океан и излаза й към жизненоважните морски транспортни комуникации, както и от икономическия, политически, юридически и военен натиск над Русия, целящ да понижи ефективността на морската й дейност. Заплаха създава и отслабването на руския контрол над Северния морски път, чието използване от руския транспорт има исторически корени. Москва се притеснява и от "увеличаването на мащабите на международния тероризъм, пиратството, бракониерството, незаконния морски превоз на оръжия, наркотични и психотропни вещества, както и на химически вещества и радиоактивни материали".

Притеснения предизвиква и "съществуването на огнища на въоръжени конфликти и ескалацията на такива конфликти на територии, имащи стратегическо значение за Русия и нейните съюзници, както и на територията на държави, имащи излаз към световния океан". Концепцията на САЩ за "глобален удар" заплашва директно международната сигурност и сигурността на Русия, се подчертава в документа, озаглавен "Основи на държавната политика на Русия в областта на военноморската дейност до 2030 г.", като се отбелязва, че военноморските сили имат важно значение за изпълнението на тази концепция.

В документа се подчертава, че през 21 в. ролята на въоръжените сили в борбата за лидерство в океаните и моретата се засилва. "Със своите действия флотите на световните държави са способни да променят изхода от въоръжената борба и резултата от войната като цяло", се казва в утвърдения днес документ.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Ти да видиш! В 2030 г. някои смътно ще си спомняме, че имало такова образувание - "Империя на злото", което преживяваше от кражби, далавери, окупации и всевъзможно изнудване, а тея голтаци, дето още свестен телевизор немогат да направят щяли да воюват с роботи и тям подобни?!

21.07.2017 21:51:41

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.