• 16 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8000
  •  GBP / BGN 2.2782
  •  CHF / BGN 1.9913
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Меркел и Оланд призоваха Русия и Турция да се успокоят

Меркел и Оланд призоваха Русия и Турция да се успокоят

/КРОСС/Франсоа Оланд и Ангела Меркел се обявиха за деескалация на напрежението между Турция и Русия и за фокусиране върху борбата с "Ислямска държава", предадоха световните медии. 

Франция иска да види деескалация в отношенията между Русия и Турция след инцидента със сваления руски самолет, каза френският президент Франсоа Оланд, който се срещна с канцлера на Германия Ангела Меркел в Париж.

"Станалото е много сериозен инцидент. Ние сме за деескалация. Необходимо е да се направи всичко възможно колкото може по-скоро да се възстанови диалогът между Русия и Турция", каза Оланд.

На съвместна пресконференция снощи с Меркел Оланд призова Германия да направи повече за борбата срещу "Ислямска държава", предаде ДПА, цитирана от "Сега".
"Не можем просто да вземаме мерки във Франция, Германия, в Европа. Трябва да насочим усилията си към самия източник".

Преди срещата на двамата лидери се говореше, че Меркел може да предложи германски изтребители за кампанията в Ирак и Сирия, но тя не пое конкретни ангажименти на пресконференцията.

Меркел обаче подчерта, че "нашият общ враг е тероризмът, нашата обща задача - да действаме решително. Щом ИД не може да бъде убедена, то трябва да бъде победена с военни средства."

Франсоа Оланд заяви, че световните сили трябва да работят заедно, за да предотвратят по-нататъшно влошаване на отношенията между Русия и Турция, след като турските сили свалиха руски самолет, съобщи Ройтерс.

Френският президент изрази намерение на срещата си с Владимир Путин на 26 ноември в Москва да каже, че всички трябва да се борят с "Ислямска държава".

"Посещението на Оланд в Русия е много важно за борбата срещу ИД и за продължаването на политическия процес" в Сирия, каза Меркел, цитирана от ТАСС.

Лидерите на Русия и Франция Владимир Путин и Франсоа Оланд се договориха за днешната си среща в телефонен разговор на 17 ноември малко след атентатите в Париж. Веднага след това Путин нареди да бъдат установени по-тесни контакти и координация на действията между военните министерства и специалните служби на двете страни в хода на операциите срещу терористичните структури, извършвани от Франция и Русия в Сирия.

Руският президент нареди на руските военни да установят пряк контакт с френските си колеги и да работят с тях "като със съюзници", а също да разработят план за съвместна борба с терористите на територията на Сирия.

Френският президент заяви вчера, че на срещата си с Путин в Москва ще каже, че Франция може да работи с Русия, ако тя съсредоточи военните си действия срещу ИДИЛ.
Москва е обвинявана от Запада, че насочва въздушните си удари срещу представители на умерената сирийска опозиция, за да помогне на режима на Башар Асад, припомня ТАСС.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.