• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Андрей Пантев: Трети март е “големият взрив”, при който се възстановява една държава

Андрей Пантев: Трети март е “големият взрив”, при който се възстановява една държава

/КРОСС/"На 3 март, след векове страдания и саможертвени освободителни акции, най-сетне на политическата карта на Европа е възстановена държава с име България. Това е "големият взрив", при който се създава една държава, на която й беше писано да преживее век на победи и разочарования, на триумфи и трагедии". Това заяви в ефира на предаването „Червена линия" по радио „Фокус" историкът проф. Андрей Пантев.

По думите му родолюбието се учи на бабино коляно, семейството е ядрото, което вдъхва респект. „Разбира се, в училище трябва да се култивира тази генетично заложена дарба да обичаме отечеството си, което не е задължение, то е чувство. Защото не обичайки България, значи, че не обичаш и майка си", категоричен бе професорът. Той заяви, че нашите мъченици не са тръгнали да се бият, толкова защото са гладни и жадни, колкото да възстановят историческото величие на България. „Не разбирам защо трябва да приемаме безусловно, че Русия е длъжна да освободи българите. Кой по това време и след това е воювал без собствена мотивация? Този път обаче Русия воюва и за вяра - това e най-честната война в историята на ХIХ век. Русия воюваше, за да се избави един православен народ. Русия вършеше велика, европейска освободителна мисия", каза още Пантев.

Историкът коментира, че не одобрява включването на скорошни исторически периоди в учебните планове. „Нека да потърсим малко историческа дистанция, аналогия, сравнение, негативи, но и позитиви", добави Пантев. „Историята трябва да бъде уважавана, но не трябва да носи послания на съвременна омраза", категоричен бе той.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.