• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

България ще купи двигатели за МиГ-29 от Русия

България ще купи двигатели за МиГ-29 от Русия

/КРОСС/ Премиерът Бойко Борисов и военният министър Николай Ненчев обявиха, че ще поръчат шест нови двигателя за изтребителите МиГ-29. Нови двигатели за такива самолети има единствено в Русия, заявиха оръжейни експерти за "Труд". Заради хибридната война Ненчев отказа руската компания РСК МиГ да поддържа самолетите ни и сключи договор с Полша да ремонтира шест двигателя.

Министерството на отбраната се готви да обяви още този месец обществена поръчка за закупуването на шест нови двигатели за старите съветски изтребители МиГ 29, съобщи министърът на отбраната Николай Ненчев във вторник. По информация на Меdiapool сделката се очаква да бъде на приблизителна цена 50 - 52 млн. лева. Идеята е плащанията да бъдат покрити от отпуснатите от Министерския съвет целево 80 млн. лева за Военновъздушните сили.

Досега се смяташе, че с тези средства да бъде заплатена първата вноска по евентуален договор за закупуването на нов тип многоцелеви самолет, който най-накрая да замени несъвместимите с НАТО стари съветски машини. Сега обаче явно планът е претърпял основна промяна и не се знае дали проектът за купуването на нови изтребители въобще ще се задейства реално.

На практика много малко държави в света могат да предложат нови двигатели за МиГ 29, като единствената сигурна е Русия, която е единствената страна производител. Подобна сделка би била спорна в условията на продължаващи санкции на ЕС спрямо Русия, но освен това би била в противоречие с ангажимента на България да придобие натовски изтребители, коментира Меdiapool.
По информация на сайта поръчката на новите двигатели е предложена от военното ръководство на армията. Шефът на ВВС ген. Румен Радев заплаши с оставка в края на септември, когато правителството бе на път да сключи договора за ремонта на МиГ-овете, но не с Русия, а с Полша, като същевременно бе предложено и други държави от НАТО да могат да се включат в охраната на българското въздушно пространство

Отношенията на Министерството на отбраната с Москва се обтегнаха силно след провала на преговорите за МиГ-овете и решението ремонтът да бъде възложен на Полша. Бе изтъкнато, че Полша предлага много по-изгодни условия, а и така се прекратява зависимостта от Русия. Москва протестира остро срещу това решение, като заплаши, че ще оспори междуправителствения договор между България и Полша.

Ненчев съобщи във вторник, че като част от мерките за спасяването на ВВС е предвидено и подписването на втори договор с Полша за поддръжка и модернизация на наличните бойни машини. Сегашният договор се изпълнява стриктно и в срок, което ме прави оптимист, добави министърът на отбраната.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.