• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Франция и Великобритания се сочат с пръст заради руски пари

Франция и Великобритания се сочат с пръст заради руски пари

/КРОСС/ Великобритания продължава да изнася оръжие и военно оборудване в Русия, според британски парламентарен доклад, публикуван в сряда, два дни след критиките на британския премиер Дейвид Камерън на продажбата на военни кораби от Париж на Москва, предава AFP.

Британският премиер призова Европейския съюз да забрани продажбите на оръжие в Русия - обвинена в доставки на оборудване и обучение на проруските сепаратисти в Украйна - и каза в понеделник, че Обединеното кралство вече е спряло този износ, както обеща през март.

Но парламентарният доклад, публикуван в сряда, показва, че 251 лиценза, издадени от британското правителство, разрешават продажбата на контролирани активи на обща стойност от близо 132 млн. паунда (167,0 милиона евро) и все още са в сила.

Лицензите за износ разрешават продажбата на снайпери, боеприпаси за леки оръжия, бронирани жилетки, "криптографско оборудване", съоръжения за военна комуникация и уреди за нощно виждане, се казва в доклада.

Едва 31 разрешителни са били спрени или отменени и на Русия е отнето правото да бъде дестинация по други три лиценза, разкрива докладът.

Камерън поиска в понеделник ЕС да приеме строги икономически санкции срещу Русия и да спре всички продажби на оръжие за тази страна, посочвайки с пръст продажбите на Франция.

Запитан конкретно за спорната продажбата на френските военни кораби тип "Мистал" на Русия, Дейвид Камерън отговори: "честно казано, би било немислимо в тази страна да изпълним докрай поръчка като тази, която имат французите, но ние трябва да окажем натиск върху всички наши партньори, за да кажем, че не можем да продължаваме да правим бизнес, сякаш нищо не се е случило с дадена държава, когато тя се държи по този начин".

Френският министър на външните работи Лоран Фабиюс отговори на следващия ден, иронизирайки: в Брюксел "британците бяха изключително "приятни", като казват: "Ние никога не бихме направили това (да спазим договора). Аз им напомних, че принципът е за всички и още им казах: "Скъпи британски приятели, да говорим и за финанси. Мисля, че е ясно, че има немалко руски олигарси в Лондон".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.